U Beogradu: Grbavica, Snijeg i Prtljag...

Radiosarajevo.ba
U Beogradu: Grbavica, Snijeg i Prtljag...


Sedmi festival Dani Sarajeva u Beogradu održat će se od 13. do 15. maja ove godine.

Ove godine u fokusu festivala su djeca u ratu - mladi koji su svoje djetinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu, a jedan od njih je Jasminko Halilović, koji dolazi u Beograd sa publikacijom Djetinjstvo u ratu i istoimenom izložbom koja će od 8. maja biti postavljena u Kulturnom centru Beograda, u Pop Up knjižari.

Filmski program u Dvorani kulturnog središta obuhvatit ostvarenja poznatih autora suvremene sarajevske kinematografije, kao što su Danis Tanović (Ničija zemlja, Prtljaga i Cirkus Kolumbija), Aida Begić (Snijeg i Djeca) i Jasmila Žbanić (Grbavica i Na putu), kao i mladih redatelja iz Beograda i Sarajeva.

Inicijativa mladih za ljudska prava organizira festival svake godine u maju kako bi podsjetila na opsadu Sarajeva, ali i sa idejom da otvori prostor za obnavljanje veza narušenih tokom rata u Bosni 90-ih godina i uspostvljanje novih veza među poslijeratnim generacijama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak