U azilu u Hreši više nema nijednog psa

Radiosarajevo.ba

Sarajevski volonteri ponovno su se zaputili ka azilu za pse u Hrešu, kako bi nahranili izgladnjele pse. Međutim, tamo više nije bilo nijednog psa.

Kako navode za Radiosarajevo.ba, posljednji put kada su išli da nahrane pse, tamo su zatekli samo pet rasnih pasa i jednu mješanku sa pet štenaca (od 52 psa, koliko ih je ranije bilo).
 
Podsjetimo, azil trenutno niko ne čuva, psi nisu zaključani niti su pod bilo kojom vrstom kontrole i nejasno je kako je do ''nestanka'' moglo doći.

Volonteri navode kako je Slaviša Jovčić, direktor JKP Glog i upravitelj azila izjavio da mu je općina trebala isplatiti 130 hiljada KM za troškove skloništa, ali najveći dio sredstava nikada nije uplaćen. Jovčić tvrdi da zbog toga više nisu u stanju da vode neophodnu brigu o psima te je obećao saradnju sa aktivistima i rekao kako bi volio da mu se pomogne sa hranjenjem i brigom o psima.

U svoju drugu posjetu aktivisti su otišli nakon što su pronašli domove za 10 pasa, ali gotovo 90% pasa više nije bilo u svojim boksovima. Navode kako im je radnik iz azila rekao kako su psi pobijeni i ukopani na lokalnoj deponiji otpada.

Državna veterinarska inspektorica Inga Dujmović navela je Udruženju za zaštitu i dobrobit životinja u BiH - Život kako su preduzete sve zakonom predviđene mjere kako bi se istražio slučaj azila u Hreši. Dodala je i to da, je više nego evidntna patnja životinja na fotografijama koje su joj dostavili volonteri, te da su iz Ureda za veterinarstvo već tražili da im se dostavi sva dokumentacija koja se tiče rada azila.

Karakteristike savršenog mikroazila

Zanimljivo je da je azil u Hreši ima karakteristike savršenog mikroazila - boksovi su jako dobro napravljeni (izuzev što nemaju kućica te su psi prepušteni hladnoći), a gotovo čitavo dvorište prekriva šljunkovita podloga, idealna za držanje pasa. Problem je u tome što psi iz ovog azila kako treba hranjeni, borave u vlastitim fekalijama i netragom nestaju.

Dodatni problem predstavlja i to što azil nije ograđen niti ga ko čuva te mu može prići ko god hoće - uključujući i divlje životinje te postoji potencijalna opasnost od bjesnila i drugih bolesti.

Pomozimo psima iz azila u Hreši!

Gdje su nestali psi iz Hreše?
Azil u Hreši: Kako preživljavaju psi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak