TV predajnik Hum: Najznačajniji komunikacijski čvor naše zemlje (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Televizijski predajnik Hum postao je vremenom jedan od najznačajnijih simbola glavnog bh. grada. Riječ je o objektu izgrađenom tokom 1960-ih godina koji predstavlja najvažniji komunikacijski čvor u našoj zemlji.

Prvi objekt i antenski stub, visine 25 metara, na lokaciji Hum napravljen je i pušten u funkciju šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Postojeći objekt, na emisionoj lokaciji Hum, dograđen je početkom 1980-ih godina i tada je izgrađen novi stub visine 78.5 metara. 

Tokom rata, 1992. godine antenski stub i objekat su pretrpjeli velika oštećenja, koja su djelimično sanirana nakon završetka rata. 

O važnosti ovog predajnika govori i činjenica da bi njegovim "gašenjem" i kompletan komunikacijski sistem naše zemlje bio doveden u pitanje.

"Cjelokupni komunikacijski sistem BiH je veoma kompleksan i nije izgrađen, tako da bi gašenjem objekta Hum, Bosna i Hercegovina ostala bez komunikacijskog sistema", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Sektora za prijenos i emitiranje BHRT-a.

U fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba, pogledajte kako predajnik na Humu izgleda danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak