Tuzlanski studenti obilježili dan osoba sa Down sindromom

Radiosarajevo.ba
Tuzlanski studenti obilježili dan osoba sa Down sindromom


Studenti treće godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli su povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom organizirali akciju gdje su dijelili promotivne letke s edukativnim sadržajem o Down sindromu, a organizirana je i prodajna izložba.

Danas je svjetski dan osoba sa Down sindromom

Cilj akcije jeste ukazati građanima Tuzle na probleme sa kojima se susreću osobe sa Down sindromom.

''Želimo predstaviti stručnost studenata Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli koji svakodnevnim angažmanom daju podršku osobama s invaliditetom, a naročito ukazati građanima na oboljele od Down sindroma'', kaže studentica Marijana Šijan.

Studenti su organizirali i prodajnu izložbu raznih predmeta čijom kupovinom pomažu oboljelima.

''Pripremili smo čestitke, radove djece iz Zavoda koja boluju od Down sindroma, kao i predmete koje su napravili studenti na kreativnoj terapiji čijom kupovinom pomažemo teškoj oboljeloj Aldini Sarajlić'', kaže studentica Ramzija Kamarić, dte dodaje kako osobe s Down sindromom treba da budu jednake u društvu i da uživaju sva prava kao i ostali građani.

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se širom svijeta 21. marta, te se obilježavanjem pokušava skrenuti pažnja na njihova prava. Down sindrom je najčešći genetski poremećaj koji nastaje u trenutku začeća prilikom diobe hromosoma, a očituje se na temelju viška hromosomske mase na 21. hromosomu.

Usljed viška genetskog materijala dolazi do javljanja većeg broja dodatnih bolesti kao što su: srčane bolesti, problemi štitnjače, problemi s probavom, poteškoće auditivne i vidne percepcije, hipotonog mišićnog tonusa, sniženog intelektualnog funkcioniranja, poteškoće govora, i drugo.

Down sindrom pogađa sve rasne skupine, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak