Tuzla želi brendirati turističke potencijale

Radiosarajevo.ba
Tuzla želi brendirati turističke potencijale

Protekli vikend u Tuzli je održana „Medijska Akademija turizma 2011/2012” , na kojoj su brojni stručnjaci govorili o turističkim potencijalima 'grada soli'.  

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović ovom je prilikom podsjetio na aktivnosti koje grad poduzima još od 2001 po pitanju turističke ponude. Namjera je iskoristiti sve kulturne, geografske i historijske prednosti. Tako je planskim radom jedan od najvećih nedostataka Tuzle pretvoren u prednost, a riječ je o problemu plavljenja Pinge za vrijeme kišnih dana i izgradnji kompleksa Panonskih jezera. Ovim je Tuzla dobila svoju rivijeru, a građani su u svoje redovne navike tokom ljetnih mjeseci uvrstili i odlazak na plažu.  

Na ovim prostorima zabilježeno je 7000 godina kontinuiteta života, što Tuzlu svrstava među najstarije gradove na Balkanu. Gradi se i treće Panonsko jezero, a jednao su važni i kulturni potencijale - Galerija portreta Ismet Mujezinović i Književni susreti Cum Grano Salis.

Načelnik općine je prisutnim učesnicima radionice, među kojima su bili stručnjaci sa područja kulturnog marketinga, medija, reklamne industrije i turizma, objasnio i odakle seže poslovica "Cijela Tuzla jednu kozu muzla". Naravno, riječ je o soli koja je 'hranila' ovo područje još od davnina. 

 

Ovih dana Skupština Tuzle trebala bi usvojiti dugoročnu strategiju razvoja do 2026. Izvijesno je da Tuzla želi da se u narednom periodu repozicionira i od strogo industrijskog postane i turistička destinacija. Želja im je da oni koji prolaze pored Tuzle svrate u grad, pogledaju historijske i kulturne znamenitosti, i po mogućnosti produže svoj boravak.

Najveća prepreka u tome trenutno je nedostatak smještajnih kapaciteta, no s obzirom na dugoročno planiranje, izvijesno je da će se i ovaj nedostatak uskoro prevazići.

Bez obzira na recesiju iz Tuzle, ipak, dolaze dobre vijesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak