Tuzla: Zaštita zdravlja žena sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Tuzla: Zaštita zdravlja žena sa invaliditetom

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Udruženje građana oštećenog vida Tuzla organiziralo je press-konferenciju na kojoj su najavili početak kampanje pod nazivom 'Zaštita zdravlja žena sa invaliditetom', kako bi ženama sa invaliditetom ukazali na važnost njihovog zdravlja.

Kampanja se počinje realizirati u okviru projekta 'Osnaživanje žena sa invaliditetom kao pretpostavka za socijalnu inkluziju', te je podržan od Američke ambasade u Bosni i Hercegovini i Ekumentske incijative žena iz Omiša.

''Cilj kampanje je zagovaranje poboljšavanja zdravstvenih usluga za žene sa invaliditetom i edukacije žena sa invaliditetom i da ukažemo da vode više brige o vlastitom zdravlju'', izjavila je predsjednica Udruženje građana oštećenog vida Tuzla Tifa Tučić.

Kazala je da njihovo udruženje ima suradnju sa Ministarstvom zdravlja Tuzlanskog kantona i Zavodom zdravstvenog osiguranja Tuzla kroz podršku organiziranih ginekoloških pregleda za žene sa invaliditetom.

''Već imamo spisak žena sa invaliditetom koji je upućen u domove zdravlja za ginekološke preglede, a ljekarski pregledi su već počeli'', dodala je Tučić.

Na konferenciji su kazali da sa ovom kampanjom neće stati, te da će je nastaviti i dalje sprovoditi, jer na taj način ohrabruju žene sa invaliditetom da se u što većem broju odazivaju i kad imaju, ali i kad nemaju problema, a sve u cilju zaštite zdravlja.

Predsjednica Udruženje građana oštećenog vida Tuzla Tifa Tučić je istaknula da će imati brošure o zdravstvenom prosvjećivanju žena sa invaliditetom koje će biti pristupačne za žene sa svim vrstama invaliditeta.

Ovo udruženje, u sklopu kampanje pod nazivom 'Zaštita zdravlja žena sa invaliditetom', krajem septembra planira organizirati okrugli stol na kojem će se ukazati na položaj žena sa invaliditetom koje su izložene dvostrukoj diskriminaciji, kao žene i kao osobe sa invaliditetom.

Na ovaj okrugli stol bit će pozvane žene iz političkog, kulturnog i javnog života, te predstavnice vjerskih organizacija, a Televizija Tuzlanskog kantona je medijski pokrovitelj kampanje - kazali su na konferenciji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak