Tuzla prednjači u očuvanju raznolikosti u bh. šumama!

Radiosarajevo.ba
Tuzla prednjači u očuvanju raznolikosti u bh. šumama!

Pozitivnu ocjenu međunarodne certifikacijske firme, dobilo je 56.000 hektara šuma u Tuzlanskom kantonu. Time su ispunjeni i visoki standardi održivosti i odgovornog upravljanja koje fabrika skandinavskog modernog namještaja traži od svojih dobavljača.

Danas je u Sarajevu prezentiran projekat 'Promovisanje održivog gospodarenja šumama kao podrška održivom razvoju u Bosni i Hercegovini' koji radi WWF - Svjetska organizacija za zaštitu prirode, pomoću koje je uspostavljen lanac održivog upravljanja šumama i prerade drva u Tuzlanskom Kantonu.

Šefik Hodžić, direktor ovog preduzeća je istakao je da će FSC certifikacija (Forest Stewardship Council) donijeti bolje očuvanje biološke raznolikosti u šumama Tuzlanskog kantona, veće mogućnosti plasmana certificiranog drva na međunarodna tržišta, bolju organiziranost samog procesa upravljanja šumama i smanjenje mogućih ilegalnih aktivnosti.  




Stella Šatalić, voditeljica programa šuma WWF-ovog Mediteranskog programa je za Radiosarajevo.ba rekla da su šume jako bitne za BiH.

"Radi se o tome da se poboljša konkurentnost na međunarodnom tržištu. Vidimo da se mijenjaju okolnosti u regiji, tako da se treba brzo prilagođavati, te da se usvoje standardi na državnom nivou kako bi se konkurentnost BiH podigla na veći nivo uz jaku ekološku funkciju koja je dio svega ovoga".

Šatalić je dodala da prati zaštićena područja BiH već pet godina, te da je BiH prekrasna zemlja sa bogatim prirodnim resursima, ali da je nažalost samo oko pet posto tog blaga zaštićeno.

"Zadnji park koji je uspostavljen je Park Una, ali to je samo mali dio koji treba zaštititi", zaključila je Stella Šatalić i dodala da je prosjek EU da između 15 i 20 posto treba biti zaštićenog područja. BiH bi morala udvostručiti svoja zaštićena područja, kako bi zaštitila svoje vrijednosti.

Glavni cilj projekta je povećati transparentnost poslovanja i radne standarde Šuma Tuzlanskog kanton,  te prepoznati i bolje upravljati šumama visoke zaštitne vrijednosti (high conservation value forests) s velikom biološkom, socio-ekonomskom, kulturnom, rekreacijskom vrijednošću za lokalnu zajednicu.

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet miliona pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi propadanje zemljinog prirodnog okoliša te da izgradi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući da je upotreba obnovljivih prirodnih resursa održiva, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak