Tuzla: Obilježena godišnjica zločina na Kapiji

Radiosarajevo.ba


Povodom obilježavanja 18-godišnjeg stradanja 71 mlade osobe, danas su brojne kantonalne i općinske delegacije, kao i porodice stradalih osoba položile cvijeće na spomen obilježje “Aleja mladosti” u Tuzli.

Među brojnim delegacijama cvijeće je položio i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je nakon polaganja rekao da mu je "bila moralna i ljudska obaveza da prisustvuje današnjem obilježavanju'', javila je Anadolija.

Cvijeće na spomen obilježje stradalim žrtvama na Kapiji položili su i učenici tuzlanske gimnazije “Meša Selimović” u saradnji s udruženjem “Djeca - Stubovi svijeta”.

Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine, a najmlađa žrtva je imala svega 3 godine.

Za ovaj ratni zločin pravosnažno je sa samo 25 godina zatvora osuđen Novak Đukić, komandant taktičke grupe Ozren i general Vojske Srpske Republike.

On je zapovijedio svojim jedinicama na planini Ozren da topničkim projektilom granatira lokaciju Kapije u središtu Tuzle.

Za ostalim krivcima se još uvijek traga. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak