Tuzla nakon 30 godina dobila kamerni orkestar

Radiosarajevo.ba
Tuzla nakon 30 godina dobila kamerni orkestar

Kada je muzička umjetnost u pitanju, Tuzla ima slavnu prošlost koja se očitovala u postojanju kvalitetnih orkestara i horova koji su djelovali na profesionalnom ili amaterskom nivou u ovom gradu. Srednja muzička škola u Tuzli, kao i istureno odjeljenje Muzičke akademije u Sarajevu odgajali su brojne generacije kvalitetnih muzičara, no mnoge od ovih aktivnosti bivaju prekinute ratom.  

Nedavno je u Gradu soli osnovan prvi poslijeratni kamerni orkestar koji okuplja dvanaest muzičara različitih profila

Svoj prvi koncert održat će u nedjelju u Međunarodnoj galeriji portreta, s početkom u 19,00

Tuzlanski kamerni orkestar ima za cilj, između ostalog, jačanje tuzlanske kulturne scene. 

Voditeljica ovog orkestra Nataše Kakeš kaže: "Imamo odlične violinistice iz Srednje muzičke škole, zatim doktore koji su se nekada bavili violinom, no promjenili su profesiju i to ih uopće ne sprečava da se vrate svojoj prvoj ljubavi - muzici. Tu su također i drugi muzičari koji su pristupili sa velikim entuzijazmom našem orkestru, a imamo i tuzlanske muzičare koji žive u Srbiji i Hrvatskoj, a koji su se veoma rado odazvali našem pozivu", prenosi portal Tip.ba.

Program koji su pripremili za prvi koncert sastoji se djela čiji su autori Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Vivaldi, Johann Strauss, Astor Piazzolla i Johannes Brahms.

Prema riječima direktora Međunarodne galerije portreta Dženana Jusufovića, nakon više od 30 godina u Tuzli ponovo djeluje jedan orkestar. ˝To je velika stvar, jer pored Sarajeva, Mostara, Zenice i Banjaluke mi smo se ponovo vratili i na taj dio kulturene scene. Ovo sada sigurno ne bi uspjeli da nije bilo tuzlanskih umjetnika, entuzijasta koji su se zajedno uključili u ovaj projekat. Ovo je od interesa grada, kantona pa i cijele države, jer tuzlanski muzičari su elita koja predstavlja naš grad i državu van njenih granica˝.

Logo i znak orkestra osmislit će tuzlanski umjetnik sa sarajevskom adresom Dejan Slavuljica.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak