Tura na Jahorinski Klek: Predivna priroda, ukusne borovnice i ljekovito bilje (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Za Jahorinu u narodu je ostalo da se navodno zvala Javorina, po drvetu javoru. Međutim jedan je češki lingvista i botaničar, zapisujući detalje o toj planini, pogrešno napisao naziv. Umjesto Javorina, čuo je Jahorina, i tako je ostalo.

Dragulji Sarajeva: Najljepše planine nadomak grada

Dragulji prirode: Najljepše planine Bosne i Hercegovine

To je planina koja se nalazi 30 kilometara jugoistočno od Sarajeva. Najviši vrhovi su Sjenište (1910 metara nadmorske visine), Ogorelica (1908 metara nadmorske visine), Košuta (1907 metara nadmorske visine), Crni vrh (1788 metara nadmorske visine), Borovac (1750 metara nadmorske visine), Klek (1680 metara nadmorske visine), Križevac (1319 metara nadmorske visine). Klek još nazivaju Klek Jahorinski, i Klek Bosanski.

Izgrađena je od paleozojskih škriljaca u osnovi i krečnjaka i dolomita u povlati, dok u geostrukturnom pogledu predstavlja navlaku. Pod utjecajem egzogenih sila na pojedinim mjestima krečnjak je potpuno erodiran, pa se javljaju znatne površine pod škriljcima. To je izuzetno pogodovalo gradnji i uređenju skijaških staza, jer su ovakvi tereni najpovoljniji u tom pogledu. 

Nagli razvoj zimskog turizma omogućila je organizacija ZOI '84, kada su na planini izgrađeni savremeni hoteli i prateći objekti, kao i staze za spust, slalom i veleslalom, gdje su održavana takmičenja u alpskom skijanju za žene. 

Ljubitelji prirode iz Udruženja Avantur iskoristili jedan divan ljetni dan za ugodnu planinsku turu na Jahorinski Klek i Borovac (pripada Kantonu Goražde).

Učestvovala su 32 entuzijasta koji su željeli obići ovu rijetko posjećenu turističku destinaciju. Kako nam je kazao Muamer Drugovac, ovo prelijepo okruženje i mjesto je bogato borovnicom, prirodnim biljem i vrlo je živo. 

"Kretali smo se pravcem: Sarajevo - Pale - Prača - Datelji - Orahovice - Ruda Glava... odakle smo počeli pješačku turu do vrha Borovac i Klek (šetnja i uspon do vrha je u trajanju oko tri sata). Vodiči su bili iz Udruženja Avantur, a ujedno su i članovi Stanice planinarskih vodiča iz Sarajeva. Doprinos je dao i Almir Adilović - koji je prisustvovao kao član GSS-a iz Goražda", pojašnjava Drugovac. 

On dodaje kako se za Klek može reći i da je odvojeni masiv planine Jahorine, a prostor između je tokom minulog rata bio "ničija zemlja". 

"Tokom kretanja planinarskim stazama mogu uočiti i oznake minskih polja, pa se ne preporučuje kretanje bez vodiča", poručuje Drugovac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak