Tunelima na Ivan-Sedlu pročistiti zrak u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Tunelima na Ivan-Sedlu pročistiti zrak u Sarajevu


Probleme velike zagađenosti zraka u Sarajevu moglo bi se riješiti probijanjem novih tunela na prijevoju Ivan-Sedlo, koji odvaja Bosnu od Hercegovine.

Trasom autoputa na koridoru 5C planirana su dva tunela na ovom prijevoju, a izgradnja cijevi će stvoriti veći protok zraka, što će smanjiti zagađenost zraka u glavnom gradu BiH.

Projekt koji je urađen poklapa se s idejnim projektom koji je bio osmišljen prije 50 godina, kada su se Sarajlije, kao i proteklih dana, gušile u sumpordioksidu zbog slabe ili nikakve cirkulacije zraka, a probijanje tunela bilo je jedno od rješenja za ovaj dugogodišnji problem, piše Dnevni avaz.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu Osman Lindov kazao je da se izgradnja dva tunela na trasi koridora 5C već projektira.

„Prečnik tunela predviđen je za autocestu, tako da će pomoći u boljoj cirkulaciji zraka. Znam da je ideja o probijanju tunela kroz Ivan i ranije postojala radi reguliranja cirkulacije i ovaj se projekt poklopio s tim. To će zasigurno pogodovati boljoj cirkulaciji zraka za samu kotlinu Sarajeva“, kaže prof. Lindov.

Sarajevo je grad na 500 metara nadmorske visine, a okružen je mnogim visokim planinama i faktički se nalazi u kotlini koja, kada nema vjetra, ne omogućava strujanje zraka, kazao je klimatolog Željko Majstorović.

„Ideja pravljenja tunela kroz Ivan-Sedlo postojala je prije 50 godina. Projekt je pokrenuo profesor s Mašinskog fakulteta. No, propao jer nije bio tehnički izvodljiv. Zimi se stvara ledeno jezero, jer je hladniji zrak teži od toplog i taloži se na dnu kotline, pa imamo ovoliko zagađenje i maglu. Sada je sloj zagađenosti dinamičan, jer zrak ne cirkulira“, kaže Majstorović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak