Trud, posvećenost i ljubav: Upoznajte porodicu Čolić koja se godinama bavi pčelarstvom

0
AA

U podnožju planine Treskavice, oko 25 kilometara od centra Sarajeva, nalazi se selo Godinja kod Trnova u kojem se već godinama porodica Čolić bavi proizvodnjom meda, ali ujedno uživaju u čarima čiste prirode, daleko od gradske buke i vreve.

Pčelar Selvir Čolić i njegova supruga Elma s velikom posvećenošću i ljubavlju bave se pčelarstvom posljednjih 15-tak godina, a njihov med dosad se našao u domovima mnogih država, od Evrope pa sve do daleke Azije.

Čolić u razgovoru ističe kako je za bavljenje pčelarstvom vrlo važno imati ljubav prema pčelama, a sam prinos meda na kraju zavisi od mnogo faktora, posebno od vremenskih uvjeta.

Automobil se survao na plažu punu kupača u Crnoj Gori

"Pčelarstvo zavisi od godine, kakva je godina. Ova godina je strašno teško počela, bilo je puno mrazeva, izgubili smo bagremovu pašu. Nismo imali sreće da uberemo taj bagrem. Zadnjih par godina ta bagremova paša, koja je glavna, je izdala. Što se tiče ovog meda, livade i planine, imam običaj reći da planina nikada nije izdala čovjeka. Ova godina je sada solidna s obzirom na broj košnica, mi smo zadovoljni, imamo za naše kupce", kazao je ovaj iskusni pčelar.

Pčelarstvo iziskuje mnogo truda

Pčelarstvo je, kako ističe, posao koji iziskuje mnogo truda, posvećenosti, ali i ljubavi.

Bračni par iz Srbije drži pčelinjak u dnevnom boravku: 'Kao da imamo apoteku u kući'

"Nismo u mogućnosti da širimo tržište, jer smo sami supruga i ja u ovom poslu. Ovo je previše posla za sedam, osam pa čak i deset ljudi, ali nas dvoje stižemo nekako, posvetili smo se tome", napominje Čolić.

Pčelinji proizvodi su, kako je istakao, veoma korisni za zdravlje ljudi, posebno kao prevencija protiv mnogih bolesti.

"Što se tiče meda, obično ljudi, kad se spomene pčela, odmah pomisle med, ali med dođe tek na nekom drugom, trećem mjestu, prije toga imate i matičnu mliječ, propolis, polen kao najjači prirodni protein, propolis najjači antibiotik, matična mliječ je dobra kod mnogih bolesti pa čak kažu da je dobra i protiv karcinoma, a med kao med, dobar je kao preventiva, svakodnevno uzimati po kašičicu", ističe ovaj pčelar.

Napominje da je opština Trnovo kojoj pripadaju sve poznatija kao turistička atrakcija gdje dolazi dosta stranaca kako bi uživali u prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, a mnogi svrate i do porodice Čolić kako bi probali njihov med i razne druge proizvode od meda.

"Bosna i Hercegovina je jedna od najljepših zemalja u svijetu i ja sam ponosan da živim ovdje i raduje me dolazak tih ljudi", kazuje Čolić, dodajući da su uvjeti za pčelarstvo u BiH dobri, posebno u planinskim predjelima.

Planina je najbolja

"S klimatskim promjenama, planina dolazi kao najbolja, jer u kasnijem periodu kad dolazi do bespašnog perioda, pčela u planini uspije sebi i pčelaru da nešto i donese, jer vidimo zadnjih par godina kasni mrazevi, velike kiše i kasnije ekstremne suše, planina je opet planina", kazao je Čolić.

U sklopu svog "pčelarskog carstva" posjeduju i komoru za inhalaciju koja je pomogla mnogima, posebno djeci, u borbi s raznim bolestima.

"To je na bazi udisanja zraka iz košnica koja pomaže djeci, odraslima, osobama sa astmom, sinusima", rekao je ovaj pčelar koji se počeo baviti pčelarstvo s tri košnice, da bi ih danas imao oko 420.

Na svom imanju osim pčela porodica Čolić ima i kokoške iz raznih dijelova svijeta, brojne vrste ptica, golubove i pse s kojima, kako kažu, uživaju u svojoj oazi mira za kojim mnogi danas sigurno žude kako bi bar malo pobjegli od svakodnevnog stresa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak