Tropske vrućine trajat će do srijede

Radiosarajevo.ba
Tropske vrućine trajat će do srijede

Cijelim Balkanom posljednjih nekoliko dana vladaju tropske vrućine. U Sarajevu je danas izmjereno 36, Beogradu 37, Skoplju 38 i Zagrebu 35 stepeni Celzijusovih, a, prema najavama meteorologa, pravo tropsko vrijeme očekuje se od sutra do srijede, jer će temperatura još rasti.

U Srbiji, koju je od juče zahvatio tropski talas vrućina, kako najavljuju meteorolozi, sutra se očekuje temperatura do 42 Celzijusova stepena.

Toplotni val, koji je nakon kratkotrajnog osvježenja ponovo zahvatio Balkan, uzrokovao je povećanje zdravstvenih tegoba kod hroničnih bolesnika, te starih i iznemoglih osoba. Ljekari savjetuju da od 10.00 do 18.00 sati treba izbjegavati izlaganje suncu i duže stajanje u mjestu, te piti mnogo tečnosti. Takođe, treba izbjegavati i vožnju u najtoplijem dijelu dana.

U većini krajeva BiH juli je bio najtopliji mjesec u posljednjih 120 godina. Prema analizama, august će biti iznad višegodišnjeg prosjeka, odnosno iznad 18,5 stepeni Celzijusovih, ističe klimatolog i meteorolog Federalnog meteorološkog zavoda Željko Majstorović.

"Ova dva-tri dana temperatura će rasti i biće veoma blizu rekordne", rekao je Majstorović za federalne medije. Prema njegovim riječima, temperatura će biti u padu od srijede, ali se više padavina i osvježenje očekuju tek u posljednjoj trećini augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak