Tribina: Ko ruši evropski dom mira

Radiosarajevo.ba
Tribina: Ko ruši evropski dom mira
Karić i Ćurak (Foto: Radiosarajevo.ba)

Piše: Vuk Bačanović

Sinoć je u Sarajevu održan forum Centra za napredne studije "Uspon radikalne desnice u Evropi: Implikacije za BiH?" Uvodničari su bili prof. dr. Nerzuk Ćurak sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i prof. dr. Enes Karić sa Fakulteta islamskih nauka. Govoreći o fenomenu jačanja radikalne desnice Ćurak je istakao da se najprije mora imati na umu „da je to jedna frakcija, jedna grupa.“

„Desnica se u vremenu velikih ekonomskih kriza suočava sa izazovima koje dolaze sa ljevice i sa izazovima koji dolaze sa desne strane, ali sa izazovima koji ne sadrže tradicionalni parlamentarizam klasične desnice. Mi dolazimo do te pojave kada je u pitanju Evropa. Sve to itekako ima veze sa EU. Historija Evrope iskovana je u ognju rata. To je aksiom. Jedna strana tog aksioma je konstitucija nacionalnih država, koje su primarno rezultat povijesti nasilja“, objasnio je Ćurak okupljenima

Radikalni desničari koriste demokratiju da bi je uništili


Ćurak je također naglasio da je „Evropska unija pacifistička ideja par excelance“, ali da sada dolazi do oživljavanja desnih opcija koje traže povratak suvereniteta nacionalne države.

„Da li je dom mira koji se pokušava proizvesti kroz EU, uzdrman? Prisustvujemo dubinskoj obnovi figure neprijatelja. Zapad se konstituiše naspram drugoga. U vrijeme hladnog rata, to je definiranje naspram komunizma. Kada je ta figura nestala, zapad – dakle samo one rigidne struje, a ne zapad kao takav –terorizam je postao zamjena sovjetskog saveza. Kada se proizvodi neprijatelja, onda se te kategorije proizvode tako da su primamljive manje obrazovanom svijetu, onima koji hoće da čuju nedvosmisleno jasne poruke. Njihove poruke su jasne, oni se ne libe da govore jezikom, koji ej zaboravio eufemizme. Kada lider nizozemskih desničara, islamofob, Wilders, govori, sve vam je jasno. Tu nema politički korektnoga govora i u takvoj ambijentalnosti je lako pridobiti ojađene ljude koji su egzistencijalno ugroženi“, rekao je Ćurak.
Karić: Najintenzivnije useljavanje jedne vjere (Foto: Radiosarajevo.ba)

Naseljavanje muslimana u EU – jedan od najvećih fenomena u istoriji

On je problematizirao činjenicu da Geert Wilders, vođa nizozemskih ultrakonzervativaca, nije osuđen za jezik mržnje ali i način na koji ultrakonzervativci koriste demokratiju koju ne vole.

„Gdje prestaje sloboda govora počinje govor mržnje. Kako zabraniti one stranke koje ugrožavaju demokratiju i da li je njihova zabrana ugrožavanje demokratije?“ upitao se Ćurak i naglasio da su u BiH na sceni snage koje su najveća izdaja povijesnog logosa BiH. Kako je rekao, to su prvenstveno snage koje žele izvršiti „disoluciju Bošnjaka od BiH“.

Enes Karić je novi uspon desnice nazvao „demokratskom greškom“, naglasivši pri tom da evropski sekularni koncept društva ni u kom obliku nije antiislamski ili antimuslimanski.

„Do sada nije objavljena ni knjiga ni studija koja bi se bavila fenomenom muslimana u EU, a radi se o najintenzivnijim useljavanjem jedne vjere na jedan prostor koji je uopšte poznat u povijesti. Muslimana u EU danas ima između 20 i 25 miliona. Ono što trebamo imati na umu, jeste da su se oni počeli useljavati 40-tih godina prošlog stoljeća, dakle prije naftnog buma u islamskim zemljama. To su bili uglavnom fizički radnici, dakle ne ljudi predvođeni elitom, a sva njihova udruženja bila su ili vjerska, ili nacionalna ili tribalna, mada je naglasak bio na vjerskim“, kazao je profesor Fakulteta islamskih nauka

Neki vole i da zaakšamluče

Karić je rekao da se sada ta situacija izmijenila, da muslimani u Evropi počinju dobijati svoju elitu. On smatra da se, kako muslimani, tako i Evropljani moraju čuvati simplificiranja jedni drugih.

On je upozorio na tretiranje muslimana u evropskim medijima, koje se najčešće svodi na „ili-ili“, tj. „ili moderan i integriran, ili radikalan“, mada, kako je rekao, postoji mnogo drugačijih primjera, npr. muslimana koji vole da „zaakšamluče“ uz alkohol, ali ipak poste ramazan, redovni su na džumi itd. Isto tako je rekao da su mnogu borci protiv desničarskog radikalizma u Njemačkoj također kršćani.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak