Tri suštinska antistres savjeta

Radiosarajevo.ba
Tri suštinska antistres savjeta

Piše: Biljana Marković, Lovesensa.rs

Ako riječi 'žurba', 'kasnim' i 'pod strašnim sam stresom' izgovorite barem jednom dnevno, disanje neće pomoći. Vrijeme je da se pozabavite suštinskim antistres savjetima.

Budi se kasno i mora da se na brzinu obuče kako bi stigla na posao. Juri kroz kuhinju i zakači šolju s kafom, pa je prospe po suknji. Vraća se da se presvuče. Onda na vratima shvata da je promijenila tašnu i da joj nema novčanika. Vraća se i nalazi ga na polici, pa jurne ponovo napolje. Pred ulazom u zgradu ne može da nađe ključeve od auta... Da li da se vrati ponovo u stan ili da pozove taksi...

Slika ovakvog početka dana sigurno mnogima zvuči poznato. Ako se ovo dešava češće, vrijeme je da obavite bar nekoliko promjena u svom načinu razmišljanja, savjetuje popularni zen bloger Leo Babauta.

1. Posvetite se jednom poslu

Budite potpuno unutar jednog posla. Uronite u njega, osjetite kako vas napušta potreba da projurite kroz njega, potreba da se bacite na sljedeći zadatak. Lista se ionako nikad neće završiti... Pa, neka onda taj sljedeći dođe kasnije. Budite jedno sa svojim zadatkom, neka on bude vaš čitav univerzum.

2. Oslobodite se idealne slike

Na stres ne utiču spoljni faktori, posao ili porodični problemi, to su samo dijelovi našeg života. Strah je taj koji proizvodi stres. Strah od neuspjeha, strah da nećemo biti voljeni, da nismo dovoljno dobri, strah da će nas neko napustiti... Njihov korijen leži u idealu koji sami kreiramo, a onda se plašimo da ga nećemo dostići. U svojoj glavi vidimo sliku uspješnog i savršenog sebe, koji pored sebe ima slične ljude, koji uživa sve vrijeme. Kada shvatimo da je to nemoguće, bivamo povrijeđeni. Ostaje nam stres koji je nastao još dok smo strahovali da li ćemo dostići ideal uspjeha. Umjesto da sebi nanosimo bol, prihvatimo neizvjesnost i vjerujmo da će sve biti dobro. Manje ćemo se plašiti, a i stres će se značajno smanjiti.

3. Prihvatite druge sa osmijehom

Obično se uznemirimo kada primijetimo da se drugi ljudi ne ponašaju onako kako mi mislimo da bi trebalo. Umjesto da na to gledamo kao na pojavu koja uznemirava, pokušajmo da ih prihvatimo od srca. Prihvatajući ih onakve kakvi jesu, prepoznat ćemo u njima dio sebe, nesavršeni su, u potrazi za srećom, bore se za svoju sreću, ponašaju se onako kako misle da treba, daju sve od sebe, sve rade baš kao i mi. Zato ih prihvatite sa iskrenim osmijehom, uživajte u vremenu provedenom sa njima i bićete sretniji, a manje pod stresom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak