Tri nova priručnika udruženja 'Život s Down sindromom'

Radiosarajevo.ba
Tri nova priručnika udruženja 'Život s Down sindromom'

Tekst bez intervencija preuzimamo sa Manjine.ba.

Udruženje 'Život s Down sindromom' danas je povodom završetka druge faze projekta 'Razvijanje sistema rane podrške djeci s Down sindromom u inkluzivnom odgojno-obrazovnom procesu' promoviralo tri priručnika.

Radi se o priručnicima 'Svi pripadamo-podrška inkluzivnoj školskoj praksi', 'Govorim jer želim reći' i 'Sretna porodica - sretno dijete - II', ponovljeno izdanje.

Promotori su bile Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja 'Život s Down sindromom', prof. dr Adila Pašalić-Kreso, Nadija Bandić, pomoćnica ministra u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, mr. sc. Vasilija Veljković, defektologinja.

''Naši projekti i naši priručnici su usmjereni na ukazivanje nužnih promjena u školstvu da bi obrazovna inkluzija dobila na kvaliteti'', kazala je Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja.

Naglasila je da je inkluzija neizbježan dio demokratizacije društva, a inkluzija u školama njen vjerovatno najvažniji dio.

Priručnik 'Svi pripadamo-podrška inkluzivnoj školskoj praksi', jedinstveni je priručnik koji govori o inkluzivnoj nastavi, odgovara na pitanja kako obrazovni sistem može i treba da odgovori različitim potrebama učenika.

'Govorim jer želim reći' priručnik je u kojem su vrlo stručno elaborirani uzroci i karakteristike komunikacijskih prepreka djece s Down sindromom. Date su vrlo jasne i precizne upute koje mogu koristiti roditelji, ali i logopedi.

Priručnik 'Sretna porodica - sretno dijete - II' doprinosi razvoju kompetencija za rad s djecom s posebnim potrebama i uspješnu inkluziju u školama.

Učiteljica inkluzivnog obrazovanja i koautorica priručnika mr. Aida Abdulović kazala je da priručnik sadrži prikaz radionica koje je provodila grupa trenera s djecom, a ponuđeni su i praktični savjeti kako procijeniti dijete, kako se pripremiti za nastavu.

Zajednička ocjena današnje promocije je da su neophodne promjene u odgojno-obrazovnom procesu koji mora postati više inkluzivan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak