Treći konkurs za Prvu samostalnu u 'Zvonu'

Radiosarajevo.ba
Treći konkurs za Prvu samostalnu u 'Zvonu'


Nakon uspješno realizovanog prvog i drugog konkursa za učešće u projektu ‘’Prva samostalna’’ u Zvonu, na kojem su izabrani umjetnik Saša Džino i historičarka umjetnosti Elma Hodžić, te Jasenko Gavrić i Amina Hamzić, Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti „Zvono“ raspisuje konkurs za treću od ukupno četiri izložbe koje će se tokom 2012. godine realizovati u okviru projekta „Prva samostalna“ u Zvonu.

Njegujući tradiciju započetu 1979. godine, kada je kafe-galerija „Zvono“ bila jedino mjesto gdje su mladi umjetnici mogli izlagati, Udruženje „Zvono“ odlučilo je pokrenuti projekat tokom kojeg bi se u 2012. godini u kafe-galeriji „Zvono“ (Hamdije Kreševljakovića 17) realizovale četiri samostalne izložbe mladih umjetnika iz Sarajeva.

Izložbe odabranih umjetnika i umjetnica biti će organizacijski i medijski popraćene kao i sve izložbe u „Zvonu“, a tekstove o radovima će pisati studenti/studentice sa Katedre za historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Tekstovi i intervjui o izložbama će biti objavljeni na portalu www.radiosarajevo.ba, koji je partner ovog projekta.

Udruženje „Zvono“ ovim projektom ima za cilj promociju talentovanih umjetnika/umjetnica i historičara/historičarki umjetnosti. Također, iz Udruženja navode da im je namjera  da talentovani mladi umjetnici/umjetnice i historičari/historičarke umjetnosti  prođu kroz iskustvo procesa organizovanja i promocije jedne izložbe, kako bi u budućnosti doprinijeli profesionalnom razvoju umjetničke i izlagačke scene u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. U budućnosti je planirano da se projekat proširi na prostor cijele Bosne i Hercegovine.

Umjetnici i umjetnice koji se žele prijaviti za učešće u projektu moraju ispunjavati uslov da do sada nisu imali samostalnu izložbu.

Umjetnici i umjetnice  za prijavu  trebaju  poslati CV, portfolio radova s kojima se prijavljuje na projekat (fotografije radova, tehnika i dimenzije rada u skladu sa prostorom kafe galerije 'Zvono') i izjavu da kandidat do sada nije imao/imala samostalnu izložbu na: udruzenjezvono@gmail.com, sa subjectom: Prijava za projekat „Prva samostalna“.

Na isti način se prijavljuju I historičari i historičarke umjetnosti, a uz CV je potrebno priložiti autorski tekst dužine do 1500 riječi.

Konkurs za treću  izložbu biće otvoren do 15. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak