Traže disciplinske sankcije za novinarku koja je otkrila 'Za dom spremni' Mije Martine Barbarić

Radiosarajevo.ba
Traže disciplinske sankcije za novinarku koja je otkrila 'Za dom spremni' Mije Martine Barbarić

Skupina prijatelja Mije Martine Barbarić na Facebooku je osnovala grupu kojom pozivaju rukovodstvo BHRT da preduzme disciplinske sankcije za Maju Čengić, novinarku BHT 1. 

Ova je novinarka i voditeljica, naime, u četvrtak navečer prva otkrila profašistički status 'Za dom spremni' koji je na svom Facebook zidu postavila državna službenica - glasnogovornica Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH, Mija Martina Barbarić. 

Maja Čengić, inače poznato TV lice, ušla je pritom u žustru polemiku sa Mijom Martinom Barbarić, a diskusiji su se uskoro pridružili i drugi korisnici Facebooka. Vrlo brzo je, zahvaljujući otvorenoj prepisci, za sporni status Barbarićeve znalo na hiljade Facebook korisnika, čime je pokrenuta lavina osuda na njen račun. 

Tako je Maja Čengić postala 'zviždačica' zahvaljujući čijoj društvenoj odgovornosti je najšira javnost osudila propagiranje govora mržnje od strane Mije Martine Barbarić, što je rezultiralo današnjom izjavom Ministrice turizma i okoliša da će se za glasnogovornicu Barbarić pokrenuti disciplinski postupak. 

Ironično - nekolicina prijatelja koji podržavaju Barbarićevu sada žele da se na disciplinsku odgovornost pozove i Maja Čengić. Na grupi koju su osnovali nazivaju je "širiteljica mržnje po društvenim mrežama i bh portalima". 

Osnivači grupe su poslali e-mail rukovodećim ljudima na BHRT-u, napisavši, između ostalog: Gđica Barbarić je već iskustila svoju kaznu, što je s Majom Čengić"   

"Ja stojim iza svega i opet bih isto postupila. Ne mogu protiv sebe i neću protiv sebe", izjavila je Maja Čengić za Radiosarajevo.ba

Podsjetimo - profašistički ispad državne službenice osudili su mnogi pojedinci i institucije, između ostalih Vijeće za štampu BiH i OSCE-ova platforma Supergrađani/ke, a Facebook grupa Stop fašizmu u državnim službama okupila je u toku današnjeg dana preko 1000 pojedinaca. 

Vijeće za štampu: Mija Martina Barbarić zloupotrijebila je slobodu govora

Monitor mržnje: Incidenti motivisani predrasudama pod lupom OSCE-a

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak