Tramvajska linija 6 uskoro u pogonu

Radiosarajevo.ba
Tramvajska linija 6 uskoro u pogonu


Radovi
na sanaciji i remontu tramvajske pruge u Sarajevu, na relaciji od Baščaršije do 'S' krivine na Marijin Dvoru, odnosno u ulicama Mula Mustafe Bašaskije i Maršala Tita, počinju u petak 20. aprila ove godine.

Radovi će se odvijati u dvije faze, a prva faza sa kojom radovi počinju, realizira se na dionici od raskršća Higijenski zavod do 'S' krivine na Marijin Dvoru, uključujući skretnicu tramvajske linije 6. Planirano je da prva faza traje oko mjesec dana, što će ovisiti o vremenskim uslovima, a najzahtjevniji dio je raskršće kod Higijenskog zavoda na kojem će se izvoditi tokom prvomajskih praznika.

Druga faza od Higijenskog zavoda do Baščaršije planira se realizirati u junu, nakon uspostavljanja tramvajskog saobraćaja na liniji broj 6, saopćeno je iz press službe Kantona Sarajevo.

Sanacija i remont tramvajske pruge nastavak je aktivnosti obavljene 2004. i 2005. godine na dionici pruge od Marijin Dvora do Baščaršije. Primjenom najsavremenije tehnologije u praksi provjerenog tehničkog rješenja sa kontinualnim elastičnim oslanjanjem šina na podlogu dobiće se pouzdaniji i bezbjedniji tramvajski saobraćaj. Smanjiće se buka i veoma negativan uticaj vibracije tla na stare i istorijski značajne objekte starog dijela grada, povećat će se vijek trajanja uz minimalno održavanje, te će se doprinijeti i većoj bezbjednosti drumskog saobraćaja i eliminisati sada česta oštećenja drumskih vozila.

Vrijednost cijelog projekta je cca 6 mil. KM, a sredstva je obezbjedila Vlada Kantona Sarajevo.

Tramvajski saobraćaj će se u prvoj fazi radova, odvijati preko Željezničke stanice, a od Zemaljskog muzeja do Baščaršije saobraćat će autobusi.

Trolejbuski saobraćaj će se normalno odvijati, izuzev od subote 21.04.2012.godine do ponedjeljka 07.05.2012.godine kada će se raditi raskrsnica Higijenski zavod i biće obustavljena linija trolejbusa prema Jezeru.

Doći će i do poremećaja u drumskom saobraćaju, sa izvođačima je postignut dogovor da ga bude što manje, a o režimu drumskog saobraćaja javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Radiće se intenzivno, često i noću, kako bi se radovi što brže obavili, a poremećaji u saobraćaju sveli na minimum, saopćeno je iz Kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak