Trajno memorisan 1265 - SOS broj za pomoć žrtvama nasilja

Radiosarajevo.ba
Trajno memorisan 1265 - SOS broj za pomoć žrtvama nasilja

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

U okviru Sedmice ravnopravnosti spolova koja je posvećena pitanjima, promociji i unapređenju položaja žena Institut za razvoj mladih KULT i Cinema City su proveli efektivnu kampanju pod nazivom ''Hoće li iko pozvati SOS broj?!''

Prikazivanjem videa o porodičnom nasilju u okviru kampanje ''Narandžasti dan'', Institut za razvoj mladih KULT je imao namjeru ukazati na svakodnevne probleme s kojima se susreće značajan broj žena i djevojaka u Bosni i Hercegovini.

Podsjećanja radi, Narandžasti dan je inicijativa globalnog karaktera koju provodi Mreža mladih UNiTE o zaustavljanju nasilja nad ženama i djevojkama koje su žrtve nasilja, a čak 47,2 % žena, djevojaka i djevojčica u dobi iznad 15 godina svakodnevno prolazi kroz neki od oblika nasilja. 

U toj akciji su im pomogli uposlenici multipleks kina Cinema Citya koji su pristali da u toku ''Sedmice ravnopravnosti'' u Dvorani 1 puštaju projekcije videa koji ukazuje na problem nasilja nad ženama.

''Nisam očekivala promotivni video prije projekcije filma, jer uglavnom prije projekcije imamo priliku gledati reklame - niko nije očekivao video koji upozorava na nasilje u porodici. Mojim drugaricama i meni je video zaista pokazao mnogo, iako, srećom, nismo žrtve nasilja, sada znamo koji broj možemo pozvati ukoliko nam se isto dogodi, te kako možemo prevenirati nasilje. Dobro sam zapamtila SOS broj telefona za pomoć žrtvama nasilja 1265, a broj sam trajno memorisala i u imeniku. Sigurna sam da ću sada moći konkretno pomoći onima koji se susreću sa ovim društvenim problemom'', istakla je Dijana M. učenica trećeg razreda Prve gimnazije u Sarajevu nakon projekcije videa.

Iz Instituta za mlade KULT poručuju kako je pomoć žrtvama nasilja moralna dužnost svakog građanina i građanke, te da nikako ne smijemo ostati nijemi na ovaj gorući problem koji se može riješiti u Federaciji BiH pozivom broja 1265, dok se u Republici Srpskoj nasilje može prevenirati jednostavnim pozivom 1264.

Vezano: Tanja Miletić Oručević - Društveno čedomorstvo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak