Tradicionalna mukabela za žene i ove godine u Osman-Ćelebijinoj džamiji u Zenici okuplja vjernice

Radiosarajevo.ba

Tradicija mukabele za žene u Osman-Ćelebijinoj džamiji u Zenici nastavljena je i ove godine. Učenje mukabele za žene u ovoj džamiji postoji više od 20 godina, a ove godine, po prvi put se u ovoj džamiji uči hafiska mukabela za žene, koju uči 7 mladih djevojaka, hafiza iz Zenice, piše Anadolu Agency (AA).

Prema riječima imama ove džamije, hafiza Fahira ef. Arnauta, tradicija mukabele za žene u ovoj džamiji postoji godinama. On je podsjetio kako tradicija učenja mukabele kod muslimana datira od davnina.  

"Muslimani u Bosni i Hercegovini imaju jednu lijepu praksu da tokom mjeseca Ramazana, koji najčešće broji 30 dana proučimo 30 džuzova uzvišenog Kur'ana. Dakle, 30 poglavlja od po 20 stranica. Ta praksa je utemeljena na praksi Poslanika a.s. i Džibrila, koji bi svake godine u mubarek mjesecu Ramazanu preslušavao Poslanika a.s. dok je učio Kur'an, odnosno, ono što je do tada bilo objavljeno, dok je zadnje godine, koje je Poslanik a.s. umro, Kur'an preslušao dva puta", kazao je Arnaut.

Prema njegovim riječima, evocirajući uspomene na taj događaj i praksu Poslanika a.s. nastavljeno je učenje mukabele koje traje i danas. Ona se, kako naglašava Arnaut, uči kako bi oni koji rijetko uče Kur'an mogli pratiti učenje te svete muslimanske knjige od najboljih učača te kako bi čuli na koji način se uči svaka sura i pravilno izgovara svaka riječ. 

Arnaut je u razgovoru za AA istakao kako je zadovoljan što se u džamiji u Zenici organizuje učenje mukabele za žene. 

"Ta praksa datira više od 20 godina, kada je čuvena mualima Hedija Karić prva vodila mukabelu, kada je nastavila mualima Omić, mualima Esma Kuršumović, a ove godine je mukabela prerasla u žensku hafisku mukabelu koju uči sedam hafiza, a čemu prisustvuje i veliki broj žena“, kazao je.

Jedna od sedam hafiza, 21-godišnja Sumejja Rešić istakla je kako je ovo njena prva hafiska mukabela, s obzirom na to da je ove godine i položila hifs. Tvrdi kako to za nju predstavlja prelijepo iskustvo.

"Svaki početak je težak, bude i uspona i padova. Trebalo je dosta dana kao i sabura, ali vjera u Allaha dž.š. i podrška roditelja su mi pomogli u ovom velikom koraku u mom životu. Što se same mukabele tiče, prvih dana bude malo teško, malo treme i malo vremena dok se naviknete, ali onda postane puno lakše", naglasila je Esma, dodajući kako je i pozitivno iznenađena velikim brojem žena koje dolaze u džamiju kako bi slušale Kur'an i družile se u ibadetu.

Prema njenim riječima, učenje Kur'ana zahtjeva koncentraciju.

"Svaki dan je drugačiji, drugačije su i stranice, ali sve to dobro prođe. Zna se desiti i da se nekada zbunim, pogotovo kod sličnih ajeta, ali se uz Allahovu pomoć izborim, jer je to borba sa šejtanom, kao i polaganje hifsa, čak i kada znaš Kur'an napamet, postavljaju se izazovi pred nas", kazala je.

Među sedam hafiza, žensku hafisku mukabelu uči i najmlađi hafiz u Bosni i Hercegovini, 12-godišnja Fatima Skopljak, a pored nje mukabelu uče Sumejja Rešić, Halima Ljutić, Alena Brković–Pezer, Salema Begović–Pašalić, Azra Kapetanović i Emina Šišić.

Hafiska mukabela za žene uči se poslije podne-namaza u Osman-Ćelebijinoj, Zeničanima poznatoj Potočkoj džamiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak