Toplotni val u BiH vrhunac dostiže u nedjelju i ponedjeljak

Radiosarajevo.ba
Toplotni val u BiH vrhunac dostiže u nedjelju i ponedjeljak

Toplotni val koji je posljednjih dana zahvatio Balkan pa tako i Bosnu i Hercegovinu, svoj vrhunac dostiže sutra i prekosutra.

Građani ovih dana konačno mogu uživati u pravom ljetnom vremenu s visokim temperaturama.

Meteorolozi kažu da se izuzetno visoke temperature, koje će prelaziti 40 stepeni Celzijusa, mogu očekivati u nedjelju, ponedjeljak, a možda i u utorak.

Kako agencija Anadolija saznaje iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), danas je u BiH najtoplije u gradu na Neretvi i Banjoj Luci gdje se temperature kreće oko 37 stepeni Celzijusa.

Meteorolog i klimatolog Federalnog meteorološkog zavoda Željko Majstorović kazao je ranije za agenciju Anadolija da je pred nama duži period stabilnog i toplog vremena, a temperature će svaki dan pomalo rasti.

"Utorak, kada će temperature dostići visoke vrijednosti, u centralnoj Bosni će biti oko 35 stepeni Celzijusa ili nešto malo više, a u Mostaru i dolini Neretve i do 40 stepeni, pa možda i nešto malo iznad. No, to nisu temperaturni rekordi za ovo doba godine", pojasnio je Majstorović.

Prema Majstorovićevim riječima, ranijih godina bilježene su puno veće vrijednosti temperature u julu.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) javio je da je i u Hrvatskoj pretežno sunčano, vruće i sparno te da se temperature kreću od 32 do 37 stepeni Celzijusa, a samo u gorju malo niža.

Što se tiče Srbije, danas je najtoplije u Loznici gdje je izmjereno 36 stepeni celzijusa, dok je u Beogradu, Nišu, Negotinu, Novom Sadu, Kraljevu zabilježeno 35 stepeni, saopćeno je iz Republičkog hidrometeoroškog zavoda Srbije. 

Sunčano i veoma toplo je i u Crnoj Gori. Prema informacijama iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u ovoj zemlji se temperature kreću do 37 stepeni Celzijusa. 

Dakle, žitelji regije se moraju pripremiti, jer je sutra, a posebno u ponedjeljak vrhunac toplotnog vala, kada će se temperature zraka kretati od 34 do 41 stepen Celzijusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak