Top sa Žute tabije odjeknuo prvi put ovog ramazana

Radiosarajevo.ba
Top sa Žute tabije odjeknuo prvi put ovog ramazana

Večeras u 20 sati i 36 minuta, prvi put ovog ramazana, top sa Žute tabije u starom dijelu Sarajeva označio je vrijeme iftara.

Upalili su se kandilji na sarajevskim džamijama, dok se s munara čuo ezan. Znak je to da se postači mogu "omrsiti", obično uz limunadu, hurme, potom topu, čorbu, sogan-dolme, pite, kompote i razna druga jela.

Neizostavni tokom ramazanskih iftara su i somuni koji zamirišu čaršijom.

Ramazan se u Sarajevu posebno osjeća u starom dijelu grada. Starogradska jezgra, mahale na Bistriku i Vratniku, tokom ramazanskih dana, a posebno večeri odišu posebnom atmosferom, džamije su pune vjernika koji obavljaju namaze, a svake večeri tokom mjeseca ramazana idu i na teravije (teravih-namaz). I tako cijeli mjesec provode u ibadetu trudeći se činiti samo dobra djela, a kao „kruna“ jednomjesečnog posta dolazi Ramazanski bajram, piše Fena.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak