Tonino Picula: Vraćanje viza treba ići na Europski sud

Radiosarajevo.ba
Tonino Picula: Vraćanje viza treba ići na Europski sud

Tonino Picula, poslanik SDP-a Hrvatske u Evropskom parlamentu (EP), očekuje da Evropska komisija (EK) odbije provesti odluku EP-a o usvajanju mehanizma kojim se zemljama zapadnog Balkana ponovo mogu uvesti vize

U intervjuu za Dnevni avaz on navodi da je čuo nekoliko komesara EU koji su iznijeli očekivanja da će se odluka donesena prošlog četvrtka u Strazburu naći pred sudijama Evropskog suda pravde u Luksemburgu

Picula kaže da je prilikom glasanja bio suzdržan, kao i ostale kolege poslanici u EP-u iz Hrvatske, javlja Fena

"Bio sam suzdržan i objasnit ću zašto. Prije glasanja, najprije, tražio sam da se ta točka odgodi i da se ne izjašnjavamo. Smatram i smatrao sam da EK ovakvo nešto neće prihvatiti zbog odredbi koje su naknadno dodate. Tokom priprema za tu točku dnevnog reda kolegica Tanja Fajon nam je rekla da se radi o nečemu što iskače izvan okvira Lisabonskog sporazuma, ali i prakse da EP ima punu kontrolu nad raspravom da li nekome uvesti vize ili ne. Zbog nekih 'novela', sada se državama, pod izgovorom 'vanrednog stanja', daje pravo da, zarad vlastitih interesa, nekima mogu nametnuti vize. Tražili smo da se takav prijedlog uopće ne razmatra, ali smo preglasani. Suzdržani smo bili jer se radi o dvjema temama koje se međusobno isključuju. Ne mogu na takav način podržati promjenu odnosa između tri evropske institucije: Parlamenta, Komisije i Vijeća, jer bi se time otvorila mogućnost da se neselektivno i diskriminatorno odnosimo prema zemljama zapadnog Balkana. S druge strane, Hrvatska još ima vizni režim sa SAD-om i mi želimo da se to promijeni. Zbog toga smo bili suzdržani", kaže Picula. 

Navodi kako je ocjena nekih komesara da je konačni stav EP-a neprihvatljiv

"Bit će vrlo zanimljivo gledati hoće li se EK obratiti Evropskom sudu pravde u Luksemburgu, koji će, potom, morati donijeti stav je li EP pogriješio ili ne. Ja mislim da jeste. No, ne mogu govoriti u ime EK. Čuo sam stajališta da će Komisija tako reagirati", ističe Picula. 

Upitan da li očekuje da će ministri Vijeća ministara EU u Odboru za pravosuđe i unutrašnju sigurnost odbiti stav EP-a, Picula kaže da mu je teško o tome govoriti i da sve ovisi o tome koliko su politički jaki pritisci onih koji su doveli do toga da se promijeni nešto što je ranije bilo usuglašeno u EP-u i imalo gotovo pa konsenzualnu podršku. 

"Ako isti što su iznudili ove promjene u Parlamentu budu i dalje ovako uspješni, onda neće lako odustati. Imajte na umu da se Evropskom sudu obraćaju samo evropske institucije - Parlament, Komisija, Vijeće... Vidjet ćemo da li će i ko reagirati. Ali, lično smatram da treba očekivati pravnu akciju same Komisije", kazao je on. 

Picula dalje navodi da nije mogao glasati za prijedlog da se bez pravih razloga, usljed nečije političke kampanje, vize državljanima iz zapadnog Balkana uvedu po brzom postupku. 

"Koliko sam vidio brojke, osim Srbije, koja je peta na toj listi država iz kojih dolaze tražioci azila, ostale zemlje su prilično nisko pozicionirane među državama iz kojih u EU dolaze azilanti. Umjesto toga, treba promijeniti procedure rješavanja zahtjeva za azil, a ne da se neselektivno kažnjavaju svi građani određene zemlje", smatra Picula.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak