Tomašević: Još 1615. godine se iz Bosne putovalo na Hadž (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Knjiga ''Bajram ide…'' autorice Dragane Tomašević promovirana je danas u Sarajevu. U knjizi je predstavljeno 130 tekstova 80 autora koji su pisali o muslimanskim običajima, a najstariji rukopis je iz 1615. godine. 

Tomašević je kazala da su u toj knjizi prvi put sakupljeni tekstovi o ramazanu, Ramazanskom i Kurban-bajramu. 

"Sakupila sam tekstove bosanskohercegovačkih autora, najstariji tekst koji sam uspjela naći je iz 1615. godine i to je putopis Jusufa Livnjaka na hadž. Smatram da je važno sačuvati takve tekstove da se vidi i zna da su ljudi i tada putovali te da je bilo pametnih i obrazovanih ljudi", navela je Tomašević. 

U knjizi je predstavljeno 130 tekstova od 80 bh. autora, a pokazuju prazničnu, bajramsku atmosferu te viđenje muslimanskih praznika očima pripadnika drugih vjera. 

 "Bajram je  praznik koji slave prije svega muslimani, ali u ovoj knjizi se vidi da za taj praznik znaju i njihovi susjedi, komšije i da se i oni osjećaju svečano", dodala je Tomašević. 

Knjiga je podijeljena u tri poglavlja, prvi je Ramazan, drugi Ramazanski bajram i treći Kurban-bajram. 

Autorica je najavila i da će, u dogovoru s predstavnicima Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, biti organizirano istraživanje vezano za Božić, a koje će, također, biti sabrano u knjigu. 

Recenzent fra Mile Babić je kazao da je knjiga važna i značajna jer pokazuje kako pripadnici katoličke i pravoslavne religije te drugih religija pišu o Bajramu i islamskim blagdanima na način pun poštovanja. 

"U to vrijeme kada su tekstovi pisani, 17. i 18. stoljeće, nije bilo ideologije, ideologije su moderna pojava, nacionalizam koji vlada svuda je jedna isključivost koja pokazuje da je drugi uvijek manje vrijedan", rekao je Babić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak