Tom Stoddart: Fotografija iz Sarajeva znači mi najviše

Radiosarajevo.ba
Tom Stoddart: Fotografija iz Sarajeva znači mi najviše

Britanski fotoreporter Tom Stoddart autor je jedne od najpoznatijih fotografija nastalih u Sarajevu pod opsadom, na kojoj vidimo trenutak u kojem dotjerana žena ponosno hoda pored vojnika i vreća punih pijeska, koje su služile kao zaštita od granata.

Fotografija je nastala 1993. godine, a istu ženu, Melihu Varešanović, Stoddart je fotografisao i početkom prošle godine, povodom 20. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

Svoje iskustvo u ratom opkoljenoj Bosni i Hercegovini Stoddart je podijelio za magazin Reportage iza kojeg stoji Getty Images.

"Bila je to 1993. godina i opsada Sarajeva dosegla je najkrvaviji trenutak. Radio sam na foto-eseju koji je dokumentovao živote žena u ratnom Sarajevu. Svakog dana, te žene su hrabro odlazile po kruh i vodu, neprestano na meti snajpera. Ulice na Dobrinji bile su naročito opasne i ljudi se nisu izlagali opasnosti bez prijeke potrebe. Čuli su se pucnji snajpera i ja sam našao zaklon iza vreća s pijeskom, a u tom trenutku se, iznenada, jedna žena pojavila na pustoj ulici. Hodala je ponosno, visoko uzdignute glave i imala ruž na usnama, štikle i šarenu haljinu. Uspio sam napraviti tri ili četiri snimka svojom Leicom dok je prolazila pored mene", priča Stoddart i nastavlja:

"Kada se moja priča našla na stolu LIFE Magazina, zatražili su da se vratim u Sarajevo i pokušam pronaći ženu koju sam fotografisao, te napraviti intervju s njom. Kad sam je pronašao, Meliha Varešanović mi je rekla:

"Moja poruka snajperistima bila je jednostavna: nikad nas nećete poraziti!"

Dvije decenije nakon što sam je fotografisao, vratio sam se u Sarajevo i ponovo sreo Melihu. Tada joj je bilo 57 godina i još uvijek je bila neobično lijepa i puna života. Pričali smo o toj fotografiji i činjenici da se Angelini Jolie slika svidjela toliko da ju je uokvirila u svom studiju dok je radila na filmu U zemlji krvi i meda.


Meliha mi je rekla da je fotografija nastala u vrlo bolnom periodu njenog života, samo par mjeseci nakon što joj je umrla majka.

"Nisam htjela pokazati bol na svom licu“, rekla je. „Moja majka je imala srčani udar, nije bila ranjena niti ubijena, ali to što joj se dogodilo dogodilo joj se zbog rata, zbog toga što nije bilo lijekova, niti hrane."

O fotografu

Tom Stoddart je fotografsku karijeru započeo u lokalnim novinama u svom rodnom mjestu u Sjeveroistočnoj Engleskoj, a 1978. se preselio u London i počeo raditi za brojne novine i časopise kao samostalni fotograf. Tokom 1980-ih, najviše je radio za Sunday Times.

Tokom Libanonskog rata nalazio se u Bejrutu, svjedočio je padu Berlinskog zida, rumunskoj revoluciji, a u julu 1991. stigao je u Sarajevo gdje je dokumentovao rat u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je i teško ranjen tokom granatiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak