Tolj: Mirza treba imati svoju ulicu u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Tolj: Mirza treba imati svoju ulicu u Sarajevu

Vjećeslav Tolj proslavljeni košarkaš i trener, bio je saigrač i dobar prijatelj legende bosanskohercegovačke košarke, Mirze Delibašića.

U ime nas i u ime svih, Mirza hvala ti (FOTOGALERIJA)

Njihovo dugogodišnje prijateljstvo počelo je davne 1970. godine, kada su se upoznali na utakmici Slobode i Željezničara koja je odigrana u Tuzli u okviru Kupa BiH.

"Na toj utakmici postigao sam 36 poena, a Mirza mi je priznao da je u jednom trenutku pomislio ''volio bih da igram kao Tolj''. Ja sam sedam godina stariji od Mirze, a kasnije kada je on došao u Sarajevo, družili smo se maltene svakodnevno. Provodili smo zajedno vrijeme na nekim nama dragim mjestima, kao što su Evergrin kod Mede na Bistriku ili Stari sat kod Neđe Alihodžića", rekao je u Tolj u razgovoru za San.

"Mirza nije bio konfliktna ličnost, to je čovjek s kojim se nisi mogao posvađati. On je na neki način bio filozof, imao je svoje poglede na život, na košarku. Bio je pravi genijalac, fenomenalan čovijek i sportaš", rekao je Tolj koji tvrdi da je Mirza Delibašić zaboravljen u ovom gradu, u državi posebno.

"Nije dovoljno da dvorana nosi Mirzino ime ili da se igra memorijalni turnir. Mirza Delibašić nema ulicu u Sarajevu, a treba da je ima. Koliko ja znam, Bakir Hadžiomerović je bio inicijator da se dvorana Skenderija zove Mirzinim imenom. Smatram da je kompletan centar trebalo da nosi Kinđetovo ime, a ne samo velika dvorana Skenderija. Ali, ovaj grad i ova država zaboravljaju sve one koji su nekada nešto vrijedili, pa tako i Mirzu. Evo, da nije KK Željezničar i Nuke Grebovića i Davorin Popović bi pao u zaborav. Znate li da ''Pimpek'' ima ulicu u Sarajevu? Ne znate? E, ima, a ona se nalazi negdje oko Aerodromskog naselja, blizu Kasindolske ulice...", rekao je Tolj na kraju razgovora za San.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak