Titov bunker kao Muzej suvremene umjetnosti

Radiosarajevo.ba
Titov bunker kao Muzej suvremene umjetnosti


Objekat D-0 Konjic, nekad sagrađen kao sklonište i komandni centar u slučaju atomskog napada za najviši državni i vojni vrh Jugoslavije, danas je dio projekta savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, te budući Muzej suvremene umjetnosti.

Drugi ciklus Bijenala D-O ARK Underground bit će svečano otvoren 26. aprila 2013. godine, a odvija se u partnerstvu sa Republikom Turskom i Republikom Hrvatskom, te je, prema riječima generalne direktorice UNESCO-a, kao i Vijeća Europe, najveći i najznačajniji regionalni kulturni projekat. Pokrovitelj Projekta Bijenale je Predsjedništvo BiH.

Fotogaleriju sa posjete redakcije Radio Sarajeva Titovom bunkeru u Konjicu, pogledajte OVDJE.

Trajna postavka

''U pitanju je regionalni projekat čiji je cilj graditi mostove saradnje sa susjedima u regiji. Od atomske te ratne komande, koja je arhitektonsko čudo, pravi muzej i umjetnička galerija, jedna od najskupljih galerija na svijetu sa najkvalitetnijim radovima koji ostaju da žive'', kaže direktor Projekta, Edo Hozić.

Nakon otvaranja drugog ciklusa Projekta, u atomskoj ratnoj komandi ostat će trajno postavljeno oko 70 umjetničkih radova, velike umjetničke vrijednosti.

Danas su se u Bošnjačkom institutu u Sarajevu medijima obratili selektori/kuratori drugog ciklusa projekta Bijenale savremene umjetnosti, Basak Senova iz Turske i Branko Franceschi iz Hrvatske, koji su predstavili svoje liste izabranih umjetnika koji će sa svojim radovima učestvovati u ovom projektu, i to njih 35 iz 19 zemalja.

''Praveći selekciju umjetnika, fokus je bio na konceptu sjećanja, te rekonstrukciji onog što je ostalo zabilježeno u memoriji, uvijek iznova otkrivajući nove detalje koji ranije nisu bili tu. Od umjetnika tražim da se fokusiraju na  svoja sjećanja, te njihovu rekonstrukciju kroz promišljanje o novim realnostima, spajanju prostora i vremena, stvarnog i imaginarnog'', kazala je selektorica Basak Senova.


Projekat D-O ARK Underground bit će predstavljen na 55. Venecijanskom Bijenalu, a direkcija Projekta, će predstaviti radove regionalnih umjetnika. Prva prezentacija će trajati od 27. maja do 10. juna 2013. godine, a održat će se u UNESCO-voj Palazzo Zorzi.

Kulturni spomenik

U dogovoru sa Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, krajem oktobra 2013. godine, održat će se druga prezentacija Projekta u MSU Zagreb. Treća prezentacija će biti održana krajem 2013. godine u saradnji sa iKSV Fondacijom u Istanbulu.

''Veliko je zadovoljstvo, ali i velika odgovornost biti dio projekta Bijenale, koji spaja publiku i profesionalce sa jednim ciljem: postaviti Muzej suvremene umjetnosti u bunker. Ovo je izuzetan kulturni spomenik, te ga je potrebno sačuvati i približiti ljudima'', kazao je selektor Branko Franceschi, dodavši kako prostor bunkera na izuzetno dramatičan način govori o našoj prošlosti i realnosti hladnog rata.

''Prostor je to političke i vojne moći, građen da štiti političku elitu, te značajan dio kulturne povijesti, stoga ne treba zanemariti njegovu povijesnu funkciju'', istakao je Franceschi, dodavši kako je njegova selekcija uključila umjetnike različitih generacija, koji će nastojati odgovoriti zahtjevima i značenjima ovog bunkerskog prostora.

Vezani članci:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak