Tijana sutra putuje u Houston na transplantaciju srca

Radiosarajevo.ba
Tijana sutra putuje u Houston na transplantaciju srca


Osmogodišnja Tijana Ognjanović trebala bi sutra otputovati u Houston na transplantaciju srca, nakon što su njeni roditelji uspjeli pronaći kompaniju koja ima specijalizovane avione za medicinski transport.

Prevoz male Tijane do SAD prevelik rizik

Ovo je medijima potvrdio prof. Jovan Košutić, kardiolog u Institutu za majku i dete, koji Tijanu liječi od 2007. godine kada joj je uspostavljena dijagnoza.

On je naglasio da je avion kompletno opremljen neophodnim aparatima, ima svoje ljekare i medicinske sestre, tako da će vjerovatno iz ove ustanove u pratnji biti samo jedan ljekar i to dr Sergej Prijić.

Prvobitno je planirano da mala Tijana otputuje za Houston redovnim letom, ali su sve komercijalne aviokompanije odbile da je prevezu zbog velikog rizika po njeno zdravlje.

Maloj Tijani Ognjanović prije šest godina dijagnostikovana je restriktivna kardiomiopatija, tako da je jedini lijek transplantacija srca.

Jedina šansa za ovu djevojčicu je klinika u Houstonu, koja ima iskustva sa ovako teškim pacijentima, gdje su roditeljima prvo tražili 1.015.000 dolara, da bi poslije intervencija i pritisaka sa raznih strana taj iznos bio smanjen za 30 posto, na 710.000 dolara.

U velikoj humanitarnoj akciji, u koju su se uključile mnogobrojne javne ličnosti, poput Sergeja Trifunovića, Novaka Đokovića, Feđe Štukana, fudbalera crnogorske reprezentacije, ali i građani, prikupljeno je dovoljno novca za liječenje osmogodišnje djevojčice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak