Teološki fakulteti biće jednaki s drugima

Radiosarajevo.ba
Teološki fakulteti biće jednaki s drugima


Svi teološki fakulteti čiji su osnivači crkve i vjerske zajednice, prema novim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, stiču pravo redovnog člana Univerziteta Sarajevo.

Kazao je to danas ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Fahrudin Oručević.

Ministar Oručević je dodao da je ovaj stav podržalo svih deset članova akademske komisije, ali je odlučeno da ostali sporni amandmani ne budu prihvaćeni, te da se takvim izmjenjenama formom prijedloga teksta o Izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju bude upućen u proceduru za njegovo usvajanje.

"Incijativa akademske zajednice, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, pa i premijera Vlade KS bio je dovoljan razlog Ministarstvu da pristupi daljim aktivnostima i usaglašavanjima kako bi ovaj zakon na Skupštini dobio većinu i postao važeći", rekao je Oručević.

Po njegovim riječima na današnjoj Sjednici Vlade KS raspravljano je o ovoj inicijativi i bila je poprilično intezivna diskusija, te je istaknuo da je na kraju donešena jednoglasna pordška predloženom tekstu Izmjena i dopuna zakona o visokom obrazovanju.

Dosada je Univerzitet u Sarajevu teološke fakultete (Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet) tretirao kao pridružene članice, a postojala je i bojazan da bi u procesu izmjena mogli čak i takav status izgubiti.

Međutim, pritisak javnosti i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajeva urodio je plodom i teološki fakulteti, kakva i jeste praksa diljem svijeta, pa i u regiji, postaju ravnopravni dio sarajevskog Univerziteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak