Tarik Samarah: Priča o genocidu u Srebrenici nije fikcija

Radiosarajevo.ba

Danas, 12. jula 2013. godine navršava se prva godina rada Memorijalne galerije 11/07/95, koja čuva sjećanje na najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata, koji se dogodio u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

U povodu prve godišnjice rada, Galerija u svom izložbenom prostoru počinje sa prikazivanjem Srebrenica Memorial filma, autora Lesliea Woodheada i Muhameda Mujkića. 

Vjerno rekonstruirajući događaje koji su se desili 11. jula 1995, kao i kontekst i događaje koji su prethodili samom genocidu, Srebrenica Memorial film još jednom podsjeća na svu tragediju Srebreničana. U narednom periodu film će se prikazivati u sklopu galerijske postavke 'Srebrenica'.

Stalna postavka Galerije 11/07/95 je inače dokumentarno – umjetnička izložba multimedijalnog karaktera čij je cilj stvaranje produktivnog sistema sjećanja koji se neće izgubiti u isuviše često okoštalim iskazima saosjećanja. U paradoksu i procjepu između, s jedne strane potrebe da se do kraja izgovori i apsolvira ova još uvijek često negirana priča o srebreničkoj golgoti i, s druge strane, nemogućnosti njenog jezičkog iskazivanja, postavka je zamišljena kao spoj faktografskog i umjetničkog izričaja.

Otvorena 17 godina nakon srebreničkog genocida, Galerija 11/07/95 je zamišljena kao mjesto kontinuiranog spomena nevino stradalim Srebreničanima i istovremeno mjesto artikulacije glasova protiv svih oblika nasilja u svijetu. U tom smislu, namjerno je izabran 12. juli kao dan otvaranja Galerije. 

FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

'Ovo je priča o strašnim zločinima, a ne fikcija'

''Sve što dolazi iznutra, iz duše, širi se prema van, ima vrijednost. Kako bol, tako i ljubav. Baš na te dvije međe je stvarana i funkcioniše Galerija 11/07/95, koja govori o zločinima počinjenim u Srebrenici i Bosni i Hercegovini'', kazao je za Radiosarajevo.ba bh. fotograf Tarik Samarah, prema čijoj je inicijalnoj ideji Galerija i nastala.

On je dodao kako su im danas, na godišnjicu Galerije, u goste došli prijatelji iz Memorijalnog centra, što za njih predstavlja veliku čast.

FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Ljudi koji dođu u Galeriju 11/07/95, priča Samarah, o genocidu koji se dogodio u Srebrenici znaju površno, te tek kad je posjete, postanu svjesni toga koliko ustvari ne znaju o ovoj tematici, te se tek onda zainteresiraju.

''Ovo je priča o genocidu, o strašnom zločinu i temeljena je na bazidokumenata, ovo nije fikcija. Naravno da svako pojedinačno jako pogodi, bez obzira na to iz kojeg dijela svijeta on dolazio. Suze, tuga... sve su to normalne reakcije na ovakvu temu'', zaključio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Tarik Samarah.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak