Talović: Oformiti stručnu komisiju, ako...

Radiosarajevo.ba
Talović: Oformiti stručnu komisiju, ako...

 

Na višesatnoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva odlučeno je da će se glasati između dvojice predloženih kandidata za gradonačelnika, međutim postoji i opcija da bude predložen novi kandidat.

Podsjećamo, predloženi kandidati su Stjepan Kljujić (Socijaldemokratska unija) i Igor Kamočaji (Socijaldemokratska partija). Niko od vijećnika nije želio govoriti o mogućim novim imenima, predstavnici Stranke demokratske akcije nisu željeli potvrditi da bi za kandidata mogli predložiti Ivicu Šarića, istaknuvši kako "o tome, dosad, uopće nisu razgovarali".

Izbor gradonačelnika: Opet rasprave u Vijeću

Arijana Talović iz SDP-a nam je pojasnila da će Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, ukoliko danas ne bude izabran gradonačelnik, tražiti formiranje stručne komisije za autentičnost koja će tumačiti način izbora gradonačelnika predviđenog Statutom.

Ova komisija, inače, bira se tek nakon što bude izabran gradonačelnik i njegovi zamjenici, ali, kako je rekla Talović, stranka čiji je član tražit će da to učine ranije kako bi se riješio problem načina biranja gradonačelnika.

Podsjećamo, problem je nastao oko načina izbora, preciznije - žrijeba, opciji na kojoj je ranije insistirala ova stranka, jer je tumačeno da žrijeb ide samo u slučaju kada je omjer istih glasova 14:14, dok iz SDP-a tvrde da se ta opcija koristi i kada je izjednačen rezultat.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak