Tako malo treba za spas mladog Mirzada

Radiosarajevo.ba
Tako malo treba za spas mladog Mirzada

Mirzad je rođen 12. jula 1993. godine, a obolio je od akutne promijelocitne leukemije koja mu je dijagnosticirana 27. decembra 2011. godine. Liječenje je bilo uspješno te je nakon nekih četiri mjeseca otpušten iz bolnice sa dijagnozom leukemije u remisiji (nalazi nisu uopće pokazivali prisustvo bolesti) te je obavljao redovne kontrole idućih godinu dana koje takođe nisu pokazivale prisustvo bolesti. 

Nažalost, pri posljednjoj kontroli 20. augusta 2013. godine nalazi su bili lošiji te je sa Kliničko-univerzitetskog centra u Sarajevu upućen po hitnom postupku na Polikliniku Sunce-Agram da uradi citološki nalaz. Odmah je pod hitno određen za hospitalizaciju na Klinici za Hematologiju teje porodici rečeno da je za liječenje potrebno nabaviti lijek arsen trioksid, koji se može kupiti u Njemačkoj i za koji je za minimalnu dozu koja je Mirzadu potrebna neophodno platiti 20.000 KM.

Porodica nažalost nije u mogućnosti izdvojiti potrebni novac. Mirzadov otac je sedamdesetogodišnji penzioner, a njegov brat je svoja sredstva potrošio na liječenje. Mole se svi oni koji su mogućnosti da pomognu i tako spase jedan mladi život.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je njegovu porodicu:

„Držimo se nekako, pokušavamo da sve to izguramo i razmišljamo glavom a ne srcem. Skupljena je polovina novca, ali sada se pojavila informacija da postoji mogućnost da će morati raditi transplantaciju. Pa ćemo onda vidjeti šta treba raditi dok se doktori ne konsultuju. Moramo vidjeti i kako će reagovati na ovaj lijek koji moramo nabaviti u Njemačkoj, nabaviti njegov recept i naći način da ga prenesemo ovamo“, rekao nam je njegov brat.

„On je najmlađi u našoj porodici i čitav život je sportista. Momak je crni pojas u taekwondou, trenirao je i jiu jitsu. Išao je na takmičenja, bilo je sve ok, dok ga nije napala bolest. Potrebno je još oko 10.000 KM koje bi pomogle mom bratu da ostane živ.“


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak