Takmičarski program SFF-a

Radiosarajevo.ba
Takmičarski program SFF-a

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival će, po deseti put, održati Takmičarski program; koji je u potpunosti posvećen kinematografiji i talentima Jugoistočne Europe. 

I ovaj Takmičarski program će obilježiti brojne svjetske i regionalne premijere. Posjetioci festivala će moći uživati u brojnim vrhunskim ostvarenjima filmske umjetnosti. 

Prodaja ulaznica počinje 1. jula u 11 h. Cijene ulaznica možete vidjeti ovdje

SVJETSKA PREMIJERA
Na granici 

Svjetsku premijeru u okviru takmičarskog programa će imati austrijski film redatelja Floriana Flickera, koji prati ljubavni trokut između žene i dva muškarca. Muž traži od svoje žene da zavede drugog muškarca, kako bi prikrili svoj posao - krijumčarenje ljudi. 

MEĐUNARODNE PREMIJERE
Sadašnje vrijeme


Međunarodnu premijeru će imati turski film Sadašnje vrijeme redatelja i scenariste Belmina Söylemeza. Film prati život mlade, nezaposlene žene koja proriče budućnost iz šoljica kafe, pokušavajući prikupiti dovoljno novca za odlazak u Ameriku. 

Ustanička ulica

Uz Sadašnje vrijeme, međunarodnu premijeru će imati i srbijanski film redatelja Miroslava Terzića Ustanička ulica; u kojem jednu od glavnih uloga tumači Rade Šerbedžija. Ustanička ulica je film o Dušanu, mladom zamjeniku tužioca za ratne zločine, istražitelju paravojne jedinice Prva pionirska, koja je djelovala na ratištima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu, gdje joj se gubi svaki trag. 

REGIONALNE PREMIJERE
Djeca

Redateljica i scenaristica Aida Begić je na filmskom festivalu u Cannesu ostvarila već veliki uspjeh. Njen novi film, Djeca, prati živote dvoje ratne siročadi: Rahime i Nedima. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tuči razbije skupocjeni mobitel sina lokalnog moćnika. Taj događaj će Rahimu dovesti do otkrića da njen brat vodi dvostruki život.

Glas moga oca
Turski film redatelja Orhana Eskiköya i Zeynela Doğana je poetična priča o historiji kurdske porodice od 1979. do 2009. godinu. Film koristi mješavinu dokumentarnog i igranog pristupa.
Iza brda
 
Turski film Iza brda redatelja i scenariste Emina Alpera, koji je svoju premijeru imao na Berlinskom filmskom festivalu, je klaustrofobična priča smještena u zabačene predjele Turske koja stilom podsjeća na špageti vestern.
Svi iz naše porodice

Rumunski film redatelja i scenariste Radu Judea je kronika razvedenog muškarca Mariusa; koji pokušava da pruži odmor iz snova sa svojom kćerkom.

Šta je ljubav

Austrijski film redateljice i scenaristice Ruth Mader ispituje značenje života kroz niz igranih i dokumentarnih segmenta o različitim protagonistima jedne generacije: od porodice koja je vlasnik šume i živi u velikoj kući, do svakodnevnog života jedne radnice u fabrici.

Žena koja je obrisala suze

Makedonski film redateljice i scenaristice Teone Strugar Mitevske je priča o dvije žene nezadovoljne svojim životima: Helena je izgubila sina i trpi zlostavljanje muža, dok Ajsun pokušava da ujedini porodicu i da se nosi s mržnjom svog punca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak