Tajić: Želimo dodatno osigurati Pionirsku dolinu

Radiosarajevo.ba
Tajić: Želimo dodatno osigurati Pionirsku dolinu

Jedanaest uličnih pasa upalo je krajem avgusta prošle godine u nastambu kengura u sarajevskoj Pionirskoj dolini gdje su usmrtili četiri valabi kengura.

Šest mjeseci kasnije, zahvaljujući uspješnoj prijateljskoj saradnji, jedini preživjeli kengur će dobiti društvo, i to dvije ženke.

"Naglašavamo da je visina svih zaštitnih ograda oko nastambi u Pionirskoj dolini u skladu sa standardima Europske asocijacije ZOO vrtova i akvarija", rekao je Tajić za Radiosarajevo.ba.

Ipak, postavlja se pitanje sigurnosti životinja i mogućnosti ponavljanja nesretnog događaja iz prošle godine. S tom smo se temom obratili nadležnima u KJKP Park.

"Prije svega želimo istaći da uzrok stradanja četiri valabi klokana prošlog ljeta u našem ZOO vrtu, nije bio loš ili nizak stepen sigurnosti nastambi u kojima su životinje smještene, nego postojanje ogromnog broja gladnih pasa lutalica koji lutaju našim gradom, koji su svakodnevno prisutni na ulicama i koji, svjedoci smo, konstantno napadaju ljude, ali i njihovu imovinu-domaće životinje, odnosno stoku", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Esad Tajić, upravnik RZC Pionirska dolina i ZOO vrt.



On je podsjetio da su psi lutalice u Pionirsku dolinu ušli koritom Koševskog potoka čiji je vodostaj tih dana bio nizak, da je ta grupa pasa sljedećeg dana nekoliko puta pokušala ponovo ući u Pionirsku dolinu...

Ahmed Burić: Kad porastem neću biti Kengur

"Iako je visina zida korita Koševskog potoka mjestimično jedan pa i dva metra, ipak smo, želeći dodatno osigurati Pionirsku dolinu, uradili projekat zaštitne ograde cijelom dužinom uz korito potoka, naravno u dijelu kojim on protiče kroz naš prostor. Taj projekat kandidirali smo kod našeg resornog Ministarstva, odnosno Vlade Kantona Sarajevo u okviru Budžeta KS za 2013", rekao nam je Tajić.


On je dodao da je tokom sušnih perioda, planirano da broj ljudi-čuvara koji se brinu za sigurnost posjetilaca, imovine i životinja u Pionirskoj dolini bude povećan.

"Osim toga izrađen je i projekat proširenja sistema video nadzora u Pionirskoj dolini koji smo također kandidirali kod našeg resornog Ministarstva, odnosno Vlade KS, kao našeg vlasnika i osnivača za Budžet KS za ovu godinu. Pojašnjenja radi video nadzorom je već pokriven jedan, značajniji dio Pionirske doline, međutim naš cilj je da taj projekat završimo u cjelosti, ali sve zavisi od finansijskih sredstava", rekao je za Tajić za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak