Svjetski mediji o premijeri 'U zemlji krvi...'

Radiosarajevo.ba
Svjetski mediji o premijeri 'U zemlji krvi...'


O sinoć odžanoj bh. premijeri filma, prvijenca rediteljice Angeline Jolie, U zemlji krvi i meda, pisali su i strani mediji. Donosimo pregled nekih od vijesti svjetskih agencija, koje su prenijeli brojni mediji.

Reuters: Projekcija u gradu u kojem su se odigravali brutalni zločini

Hiljalde ljudi okupilo se sinoć u Sarajevu na gala premijeri filma, uprkos lošim vremenskim uslovima. S druge strane, ovaj film neće biti distribuisan u Republici Srpskoj.

Jolie je također izjavila da neće prisustvovati premijeri svog filma u Beogradu, ali je negirala da je u filmu bila pristrasna jednoj strani, odnosno da je bila protiv bosanskih Srba.

"Film nije antisrpski", odgovorila je Jolie na konferenciji za novinare u Sarajevu, gdje je došla sa partnerom Bradom Pittom predstaviti film, u gradu gdje su se dogodili mnogi od najbrutalnijih zločina tokom rata.

"Znam da će film vratiti mnoge bolne uspomene i da će ga biti teško gledati", rekla je Jolie, odjevena u elegantnu crnu haljinu, uoči početka projekcije pred oko 5.000 gledalaca u Zetri.

AFP: Potrebno je da se svijet osvrne na zločine

Nakon projekcije filma U zemlji krvi i meda u Sarajevu, koja je ispraćena ovacijama, Angelina Jolie izjavila je pred publikom: 

"Podijeliti ovaj film sa vama značilo mi je veoma mnogo u životu". 

"Ja sam zadovoljna s ovim što smo napravili, osjećam se veoma dobro. Vjerujem da je ključna stvar nužnost intervencije, odnosno potreba da se svijet osvrne na zločine, koji su se desili i zločine koji se sada dešavaju, a sada se takve stvari događaju u Siriji", dodala je Angelina Jolie.

AP: Jolie publiku pozdravila na bosanskom jeziku

Jolie je 5.000 prisutnih pozdravila na bosanskom jeziku, priznajući da će film vratiti bolna sjećanja iz krvavog rata 1992-95. Uslijedila je projekcija, nakon koje su ponovo uslijedile ovacije.

Ranije je Jolie na konferenciji za novinare izjavila kako je film 'težak', ali da je ona sretna što ga je napravila, jer upravo pokazuje kakve strahote se mogu dogoditi u nedostatku pravovremene intervencije.

Ona je rekla da se nada da će film poslužiti kao 'buđenje' međunarodne zajednice da obrati više pažnje na zločine i djeluje kako bi ih spriječla, uključujući i zločine koji se trenutno dešavaju u Siriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak