Svjetski je dan napuštenih životinja, pomozimo im!

Radiosarajevo.ba

Širom svijeta,  4. april se obilježava kao Svjetski dan napuštenih životinja. Na ulicama bh. gradova živi na hiljade napuštenih pasa i mačaka, koji su svakodnevno izloženi najrazličitijim oblicima zlostavljanja, patnji, gladi, žeđi i bolestima.

BiH: Zemlja napuštenih životinja

Samo u Kantonu Sarajevo je, prema posljednjim podacima, preko 11 hiljada napuštenih pasa. Jedan dio njih smješten je u prihvatilišta za napuštene životinje, dok se veliki broj još uvijek nalazi na ulicama.



Psi i mačke lutalice nisu na ulici svojom voljom, nego krivicom čovjeka. Neodgovorni vlasnici, napuštanje kućnih ljubimaca, nedovoljna regulativa i nekontrolisano razmnožavanje problemi su s kojima se trebaju izboriti vlasti. Kao i sve drugo u Bosni i Hercegovini, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji je u našoj zemlji stupio na snagu još 2009. godine, ne sprovodi se. Rijetki azili ne dobijaju obećana sredstva od opština, najavljeni programi sterilizacija i kastracija ne vrše se sistematski, nasilje nad životinjama prolazi nekažnjeno.

Navikli na patnju koju donosi život na ulici, psi i mačke lutalice će znati cijeniti svako dobročinstvo, stoga se ne libite pomoći im ako ste u prilici, nahranite ih, dajte im svježu vodu, pomazite ih.
Akcija azila Prača i Gladno Polje

Povodom Svjetskog dana napuštenih životinja, azili Prača i Gladno Polje organizuju akciju prikupljanja novca, hrane i drugih potrepština koje su potrebne psima u ovim azilima.

Obilježena prva godišnjica rada prihvatilišta u Prači

Dani donacija za pse biće održani od 4. do 7. aprila, od 12 do 18 sati u galeriji Bela Vida u Importanne Centru u Sarajevu, a svi građani koji se odluče odazvati i pomoći psima imaće priliku i da se upoznaju s nekoliko pasa, štićenika ova dva azila.



Jedan od ciljeva akcije koju organizuju azili Prača i Gladno Polje i jeste podsticanje udomljavanja pasa iz azila, a organizatori se nadaju da će neki od njihovih štićenika biti udomljeni i povodom ove akcije.

Pse koji će biti prisutni za vrijeme trajanja dana donacija možete pogledati u našoj fotogaleriji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak