Svjetski dan zdravlja: U fokusu problem hipertenzije

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan zdravlja: U fokusu problem hipertenzije


Povodom obilježavanja 9. aprila, Svjetskog dana zdravlja, danas je u Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo ZDK-a održana konferencija za medije na kojoj je tema bila hipertenzija (visok krvni pritisak), kojoj su i posvećene ovogodišnje aktivnosti u okviru obilježavanja ovoga datuma.

Hipertenzija je hronična bolest pri kojoj je krvni tlak u arterijama povišen. Hipertenzija predstavlja glavni faktor rizika za razvoj moždanog udara, infarkta miokarda (srčanog udara), zatajenja srca, aneurizme arterija, arterioloskleroze i nekih oblika hroničnog oštećenja bubrega. 

Prema podacima koji su ovom prilikom prezentirani, milijarda i po ljudi u svijetu boluje od povišenog krvnog pritiska, a polovina njih uopće i ne zna da boluje od hipertenzije što je samo po sebi problem.

Situacija u BiH još je složenija, istakao je dr Suad Sivić, direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, jer prevencija i liječenje zavise i od socio-ekonomskih prilika.

Naime, od 31 milion maraka koliko Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja godišnje izdvaja za lijekove, devet miliona ide samo na liječenje oboljenja koja su posljedica povišenog krvnog pritiska, a ulaganja u prevenciju su minimalna.

''Trebamo slijediti primjer zemalja zapadne Evrope koje su kvalitetnim preventivnim programima smanjile broj oboljelih od hipertenzije'', stav je dr Sivića, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak