Svjetlo: Za čist i uredan park

Radiosarajevo.ba
Svjetlo: Za čist i uredan park

Šesnaest mladih s umanjenim sposobnostima, članovi „ArT LiNe“ radionice NVO altruista „SVJETLO“ su 13. jula organizovali ekološku akciju i očistili park u ul. Grbavička i to će raditi svakog ponedjeljka i četvrtka sa početkom u 10:00 sati do kraja avgusta mjeseca.

„S obzirom da je u septembru, mali jubilej 5. godina rada naše organizacije, od juna mjeseca smo krenuli sa različitim akcijama u zajednici kako bi obilježili naš jubilej. Željeli smo darovati zajednicu u kojoj djelujemo, tako da smo očistili park u ul.Grbavička. Nadam se da će nam se u toj akciji, prije svih pridružiti i građani koji koriste ovaj park. Cilj akcije je učiniti dobro djelo u zajednici, pokazati brigu o zajedničkom dobru, stvoriti ugodan ambijent, pokazati da su mladi s umanjenim sposobnostima korisni članovi zajednice i vlastitim primjerom potaći druge na činjenje dobrih djela.“- riječi su Harisa Čauševića, izvršnog direktora NVO altruista „SVJETLO“

NVO altruista «SVJETLO» ima za misiju pružiti podršku i stvoriti uslove da osobe s umanjenim sposobnostima iskažu vlastite vrijednosti i budu korisni sebi i zajednici. Organizacija je počela sa radom 01. septembra 2005. godine a oformili su je entuzijasti koji vjeruju da svi ljudi zaslužuju jednake šanse i da su osobe s invaliditetom korisni članovi zajendice.

U cilju ispunjenja misije realiziraju se aktivnosti programskog sadržaja: Edukacija «Gaudeamus» ; Istraživanje «Jacques Kusto»; Inkluzija «Windows»; Zastupanje i Pravno osnaživanje «Martin Luther King»; Sport «Dr. Socrates»; Kultura «Renesansa»; Volonterski rad «Free»; Humanitarna pomoć «Solidarites».

NVO altruista „SVJETLO“ djeluje u dva strateška pravca : Neposredan rad sa korisnicima (mladim osobama s lakom i umjerenom mentalnom retaradcijom koji nisu nigdje institucionalno zbrinuti i nalaze se samo na brizi porodice. Uključeni su mladi s područja Grada Sarajevo). Drugi pravac su programi zagovaranje i poštivanje ljudskih prava i u ovom pravcu djeluje se na području Bosne i Hercegovine.

Naše aktivnosti su alternativa izolovanosti i isključenosti. Slijedeći poruku Mahatme Gandi „ Budi ti promjena koju želiš vidjeti“ , vlastitim primjerimo gradimo društvo jednakih mogućnosti za sve.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak