Svjedoci: U ratu žrtve, u miru nezaštićeni

Radiosarajevo.ba
Svjedoci: U ratu žrtve, u miru nezaštićeni

Svjedoci, insajderi, preživjeli
– od ključnog su značaja za suđenja za ratne zločine na području Balkana, koja još traju, ne samo u Haaškom tribunalu već i u sudovima regije. Ipak, uprkos njihovoj važnosti, osobe koje svjedoče na lokalnim sudovima i dalje su izložene prijetnjama, zastrašivanju, nasilnim osvetama i objelodanjivanju njihovog identiteta u javnosti, što nekad čine upravo oni koji bi trebalo da ih štite.
Izvještaj IWPR-a možete pročitati na ovom LINKU

U nekim slučajevima, zaštita ili podrška se jednostavno ne pružaju, te ovo predstavlja i dalje gorući problem na području bivše Jugoslavije.

Upravo se ovom tematikom bavi film Unprotected (Nezaštićeni) koji je izradila ekipa Instituta za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Priča u filmu fokusira se na dva slučaja: prvi je o ženi, žrtvi koja je svjedočila protiv osobe koja ju je silovala tokom rata, a drugi o muškarcu se ubio da ne bi svjedočio na sudu.

Film će danas, 28. novembra, biti predstavljen u Sarajevu, u 14.30 u kinu Kriterion, kada će biti prezentiran i specijalni izvještaj IWPR-a o neadekvatnoj zaštiti svjedola na suđenjima za ratne zločine.

Žena iz prvog slučaja trebala je biti zaštićena svjedokinja. No, po dolasku u trebinjski sud nije dobila aposlutno nikakve mjere zaštite. Fotoreporterima je bilo dozvoljeno da uđu u sudnicu i slikaju je, te je njen lik objavljen u brojnim medijima... Ona navodi da su, nakon toga, samo ruševine ostale od njenog života.

U drugoj priči, Đorđe Đurić, Srbin koji je počinio samoubistvo nedugo nakon što je dobio poziv da svjedoči na sudu. Njegova žena i sin objašnjavaju da je bio pod takvim pritiskom da svjedoči da je osjećao da „nema drugog izlaza“.

Film je režirao Mirko Pincelli, a producirali sarajevski Centar za post-konfliktno istraživanje, Pinch Media i IWPR.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak