Sve je spremno za otvaranje Muzeja: Potpisan Memorandum o podršci (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, potpisan je danas u Sarajevu.

Desilo se ovo uoči ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja koji je zbog nonšalancije države i politike, koja nije imala novca za finansiranje ove naučne institucije, bio zatvoren već tri godine.

Zemaljski muzej, ipak, ponovno otvara svoja vrata i danas će, u 14 sati, konačno biti skinute drvene daske koje su 1000 dana bile zakucane na ulazu u Muzej, a na njima je pisalo zatvoreno.

Kako je najavio direktor Muzeja Adnan Busulaždić, osigurala su se finansijska sredstva i za rad Muzeja sljedeće godine.

Nakon što je potpisan Memorandum, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se prisutnima i zahvalio na sinergijskom radu u nastajanju teksta Memoranduma.

"Ovo je produkt ustrajnog i sistematskog rada ministra Adila Osmanovića", istaknuo je Zvizdic.

On se zahvalio i podršci ambasada brojnih zemalja koje su dale podršku procesu, a posebno zaposlenicima Zemaljskog, koji su, uprkos izostanku plaće i novčane podrške, ustrajali preko 1000 dana, čuvajući zgradu i eksponate.

"Jedini u Jugoistočnoj Evropi, izgrađen samo za tu namjenu, i čuva nekoliko miliona eksponata. Ovo treba biti zgrada bh. ponosa, koja će odgajati mlade generacije", rekao je Zvizdić, pozivajući ministarstva za obrazovanje da posjeta Muzeju bude obavezan dio školovanja:

"Ovo je privremeno rješenje, ali ćemo ministar Osmanović i ja i dalje raditi na uspostavljanju trajnih rješenja."

Premijer je dao i obećanje: "Tražit ćemo povećanje budžetskih sredstava za kulturu i sport!" 
Nakon zahvalnice Denisa Zvizdića prisutnima se obratio ministar za civilne poslova BiH Adil Osmanović, istaknuvši da će ustrajati u uspostavljanju permanentnog rješenja za pravni status svih sedam institucija kulture od značaja za državu. On je iskazao nadu da će po ovom modelu biti uspostavljeno finansiranje i ostalih institucija u zemlji

Nadamo se da će Muzej postati i vaše omiljeno mjesto u Sarajevu, koje često posjećujete...

Tekst Memoranduma pogledajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak