Sutra je godišnjica zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH

Radiosarajevo.ba
Sutra je godišnjica zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH

Jedna od najstarijih naučnih institucija u BiH - Zemaljski muzej sutra će obilježiti godinu dana kako je zakucavanjem dasaka na vrata zatvorio odaje za javnost u znak protesta zbog višegodišnjeg nerješavanja pravnog statusa ove institucije.

Sramotan kraj Zemaljskog muzeja

Zemaljski muzej BiH spada u grupu sedam institucija od državnog značaja čiji pravni status nije riješen od završetka rata BiH, čime im nikada nije određen stalni finansijer. Uzrok toga je da mnogi uposlenici ovih institucija mjesecima ne primaju plaće, te se svakodnevno bore s mogućnošću zatvaranja i prestanka rada.

Problem ovih institucija još nije riješen. Vlada Federacije BiH nedavno je imenovala Radnu grupu čiji je zadatak da sačini nacrt zakona kojim bi dio ovih institucija bio prebačen na federalni nivo. U toj grupi nisu Zemaljski muzej BiH i Kinoteka BiH.

Na listi ove radne grupe su Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić istaknuo je za Agenciju Fena da je to kompromisna priča koja se vodi već godinama, a gdje je izražena spremnost da Zemaljski muzej BiH bude državna institucija, dok bi se Kinoteci BiH ukinuo pravni subjektivitet radi da postane organizaciona jedinica Arhiva FBiH. 

''Mislim da postoji iskrena želja odgovornih u Vladi Federacije u svim političkim opcijama da se ovaj problem riješi, a koliko će to biti realno i operativno i da li će doći do konačnog rješenja vidjećemo'', kazao je on.

Prema njegovim saznanjima, još nema nikakvih razgovora u toku, dok je spomenuta Komisija tek formirana i treba početi dogovore.

Busuladžić naglašava da su procesi na nivou države i FBiH paralelni, te da se istovremeno rješava i jedno i drugo pitanje. Tačnije, na izvjestan je način uvjetovano da prvo spomenute institucije budu riješene na federalnoj ili nižoj razini da bi se uopće krenulo s pregovorima za Zemaljski muzej BiH. 

''Nažalost, nismo u velikoj mogućnosti da puno biramo. Mislim da postoji nit, želja i volja svih, uključujući i predstavnike RS-a, da se iznađe neko kompromisno rješenje, ali, nažalost, u pitanju više nije politika nego malo ljudske volje koje očito fali'', smatra on.

Busuladžić podsjeća da su uposlenici muzeja već 22 mjeseca bez plaće, te da je u takvoj situaciji iluzorno očekivati da muzej uskoro bude otvoren. 

''Jedini protest koji možemo pružati su te daske na vratima muzeja. To mnogima smeta i zapinje za oči, ali ljudi koji primaju redovna primanja ne mogu shvatiti u kakvoj situaciji su uposlenici Muzeja i ne očekujem da nas razumiju'', naglasio je. 

Historičar i jedan od uposlenika ovog muzeja te njegov ratni direktor Enver Imamović istaknuo je da današnje predstavljanje Glasnika muzeja jasno govori da je Zemaljski muzej neuništiv. 

''Ako se podsjetimo da je Muzej opstao tokom posljednjeg rata u onakvim uslovima opsade i da smo ga sačuvali, to jasno govori da on ima kapacitet koji čini njegovo osoblje. 

Imamović je optimist da će pitanje Zemaljskog muzeja BiH biti uskoro riješeno.

Zemaljski muzej BiH baštini historiju dugu 124 godine, tokom koje je prvi put prije godinu dana zatvoren za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak