Suad Zeljković kandidat za premijera Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Suad Zeljković kandidat za premijera Kantona Sarajevo


Kandidatom za mjesto premijera Kantona Sarajevo imenovan je Suad Zeljković.

Na današnjem sastanku kojem su prisustvovali predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić i dva dopredsjedavajuća Kemal Ademović i Ivan Brigić, za Zeljkovićevu kandidaturu, osigurana je parlamentarna većina od 18 zastupnika, koliko je potrebno od 35 zastupnika u Skupštini KS-a.

Kandidat SDA za premijera Kantona Sarajevo, Suad Zeljković direktor je preduzeća KJKP Toplane Sarajevo.

Kako je za Fenu pojasnio sekretar Skupštine KS-a Abid Kolašinac, Zeljkovićeva je obaveza da u roku od 12 dana prije održavanja sjednice Skupštine KS dostavi imena ministara za 12 ministarstava u KS-u, s biografijom, da bi skupštinska Komisija za izbor, imenovanje i administrativna pitanja pripremila Prijedlog odluke o imenovanju Vlade KS-a.

Istovremeno glasanje za premijera i ministre

Na sjednici koja bi trebala biti zakazana nakon što se prijedlog dostavi zastupnicima "u paketu" će se izjašnjavati o sazivu Vlade KS-a, to znači da će zastupnici, ukoliko je potvrde, istovremeno glasati za premijera i ministre, a ne odvojeno.

Osamnaest zastupnika u pisanoj formi podržalo je kandidaturu Zeljkovića a to su sedam zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), četiri zastupnika Stranke za BiH, po jedan zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU), Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), Narodne stranke Radom za boljitak i Bosanske stranke te samostalni zastupnici Hanka Vajzović, Mira Jurić i Enes Zeković.

Odluka o imenovanju kandidata za mjesto premijera KS-a proslijeđena je Zeljkoviću, a on bi trebao u što je kraćem roku dostaviti imena ministara, dok bi, prema najavama, sva procedura trebala biti okončana do 20. novembra.

Isti zastupnici koji su glasali za Zeljkovićevu kandidaturu su ranije izglasali nepovjerenje Vladi na čijem čelu je bio Fikret Musić iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a Vladu su činili SDP i Savez za bolju budućnost (SBB).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak