Studenti iz SAD-a u Sarajevu: Uživamo u dobrodošlici

Radiosarajevo.ba
Studenti iz SAD-a u Sarajevu: Uživamo u dobrodošlici


Grupa studenata iz Sjedinjenih Američkih Država
stigla je prošle godine na jednomjesečnu praksu u Sarajevo. Mathew, Alison, Mujtaba i Ian, svi iz Bostona, još su ranije obavili praksu, ali su odlučili da ponovo dođu u Sarajevo.

“Svima nam se veoma svidjelo kada smo bili tu prošlo ljeto. Mislimo da je ovo odlična prilika da provedemo više vremena ovdje i steknemo međunarodno iskustvo”, kazala je Alison za Anadoliju.

U Sarajevo su ponovo došli u januaru ove godine, a ostaće do kraja juna. Obišli su i druge gradove u regiji, ali kažu da im se glavni grad BiH najviše svidio.

„Sarajevo i Boston slični su po veličini i donekle po istoriji. Ali ja nisam primijetio veliku razliku kada sam došao. Osjećao sam se zaista dobrodošlim. Ljudi su prijateljski naklonjeni prema strancima i otvoreni su za druženje. Nisam se osjećao strano i to mi se najviše svidjelo”, istakao je Mathew.

Od prakse koju obavljaju u Sarajevu očekuju da će dobiti nova iskustva i naučiti nove stvari. Ali, nadaju se da će i oni uspjeti nešto da promijene.

„Cilj svakog od nas je da izvršimo značajan uticaj radeći svoj posao. Naše prakse su fokusirane na različita područja, ali cilj nam je da poboljšamo stanje u zemlji i regiji. Iako možda posao koji mi radimo nema direktan uticaj na poboljšanje situacije, dobro je znati da smo dijelom nečega što će donijeti dobro ovoj zemlji, pomoći u borbi protiv korupcije ili u traženju nestalih osoba“, pojasnio je Ian.

Novinaru Anadolije su otkrili da će, kada se vrate kući u SAD, svima preporučiti da posjete Sarajevo, jer je to zaista „posebno mjesto“.

Studentima iz Bostona, Američki univerzitet u BiH pomogao je u pronalasku organizacija za obavljanje prakse. Mathew studira Komunikacije i međunarodne odnose, a svoju praksu u Sarajevu obavlja u organizaciji Internewsa, koja podržava nezavisnost medija u BiH.Alison je student Međunarodnih odnosa i političkih nauka, a u Sarajevu radi za nevladinu organizaciju koja pomaže smanjenju etničkih napetosti u BiH. Mujtaba je takođe student Međunarodnih odnosa i političkih nauka, a u Sarajevu radi na projektu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kao student Međunarodnih odnosa, političkih nauka i sociologije, Ian radi u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe u Sarajevu u pravnom sektoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak