Studenti će imati svog predstavnika u UO Univerziteta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Studenti će imati svog predstavnika u UO Univerziteta u Sarajevu

Prvi put u 64 godine postojanja Univerziteta u Sarajevu, studenti će imati svog predstavnika u Upravnom odboru Univerziteta kao i 15% glasova na Senatu UNSA, rečeno je na današnjoj prezentaciji projekata Studentskog parlamenta Univerzitetu u Sarajevu.

"Studentski parlament je uložio velike napore da kroz rad komisija i izradu Statuta UNSA obezbjedi učešće studenata u procesima odlučivanja na nivou univerziteta i svakog fakulteta. Time je postignut veliki uspjeh jer sve planirano je i ostvareno i sada uz pomoć medija i rektorata potrebno je uložiti napore da se Statut implementira i da studenti potpuno budu uključeni u proces odlučivanja“, rečeno je. 
 
Ovom prilikom krovna studentska organizacija predstavila je uspjehe i prepreke studenata, ukazala na probleme koji su prisutni već dugo vremena: 

„U proteklom periodu realizirali smo više od 40 projekata i aktivnosti iz svih oblasti studentskog života i u našim projektima učestvovalo je oko 18000 studenata i više od 5000 drugih mladih osoba. Što pokazuje da Studentski parlament prerasta u prepoznatljivu studentsku organizaciju“.

Prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Mekić naglasio je da je iznimno bitno da studenti budu uključeni u proces odlučivanja na Univerzitetu i da će to značajno doprinijeti radu Univerziteta. 

„Studenti dobivaju nove upravljačke mehanizme kojim je Zakon o viskom obrazovanju KS i Statut UNSA omogućio učešće većeg broja studenata u radu Univerziteta i izborom studentskih predstavnika u funkciji studenta prorektora i studenata prodekana“, naveo je prorektor Mekić te naglasio da je ovim mehanizmima učešća studenata data važnost Univerzitetu u Sarajevu s ciljem dostupnosti, napredovanja i završetka obrazovanja društveno deprivilegovanim grupama što doprinosi suštinskoj demokratizaciji društva. 

Za kraj je naglašeno da i ove godine studente očekuju dinamični, zanimljivi i kvalitetni projekti koji će svim studentima najvećeg univerziteta u BiH omogućiti širok spektar aktivnosti, saopćeno je iz SPUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak