Štrajk GRAS-a: Vlada pregovara s još tri prevoznika

Radiosarajevo.ba
Štrajk GRAS-a: Vlada pregovara s još tri prevoznika

 

Situacija u sarajevskom GRAS-u i danas,treći dan od otpočinjanja nenajavljenih protesta radnika ovog preduzeća, nije se bitno promijenila. Tramvaji, trolejbusi i druga vozila GRAS-a još ne voze, a radnici su i dalje u štrajku.

U međuvremenu, u gradu voze drugi prevoznici koji su se odazvali na poziv Vlade. Kako je za Radio Sarajevo izjavio kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica, uz Centrotrans, Vlada pregovara s još tri firme čiji su autobusi već na tehničkom pregledu – prođu li pregled, u Sarajevu će biti još deset autobusa na frekventnim linijama.  

Bubica je podvukao da s radnicima firme pregovara menadžment, te da se više vijesti očekuje u toku dana. Lider radničkog sindikata Adnan Himzanija, kako doznajemo, trenutno je na sastanku s Upravom.

Na naše pitanje, da li će se poduzeti neke mjere protiv radnika koji protestuju, Bubica je odgovorio:

„Radnici GRAS-a su načinili prekršaj radne discipline još prvog dana kada su samovoljno, bez najave, obustavili saobraćaj u gradu. To traje već treći dan, a još uvijek nisu odredili štrajkački odbor, niti imaju predstavnike s kojima Vlada može razgovarati. Vlada je, po našim saznanjima, prema njima izvršila sve obaveze, a oni nažalost ne izvršavaju svoje.

Naravno da će sankcije uslijediti. Onajko tri dana ne dođe na posao, po svim pravilnicima u radnim kolektivima, gubi pravo na radni odnos. Prethodno se provode disciplinski postupci, menadžment je dobio zadatak da se pozabavi time. Sad je prioritet pokrenuti saobraćaj, a poslije ćemo se baviti radnicima GRAS-a.“

Komentarišući zahtjeve radnika za njegovom ostavkom, Bubica je kazao kako bi radnici smjenjivali njega i Vladu, „a kad ih pitate zašto, na to ne znaju odgovoriti.“

„Oni nemaju nikakve pismene zahtjeve. Mi smo još u ponedjeljak odlučili da im uplatimo novac, oni su počeli protest prije nego što su legle pare. Kad su dobili platu, sad traže i topli obrok, autobuse... Pa kao da neko drži autobuse u džepu?

Ne mogu građane držati kao taoce, i ne mogu ucjenjivati Vladu. Kad to shvate, sve će ići brže, jednostavnije. Za prekršaje koje su napravili, sigurno će snositi posljedice“, zaključio je Bubica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak