Stopirana deložacija Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Stopirana deložacija Ars Aevi

Kako saznaje radiosarajevo.ba, vlada Kantona Sarajevo pronašla je privremeno rješenje za umjetničku zbirku Ars Aevi koja je trebala biti deložirana u ponedjeljak 7. maja u 14,00.

Novinari su se u najavljeno vrijeme okupili ispred Doma mladih, gdje se nalazi Ars Aevi Depot koji je danas trebao biti zapečaćen od strane KSC Skenderija. 

Uz direktora Ars Aevija Envera Hadžiomerspahića stajala je i komercijalna direktorica KSC Skenderija Amra Somun, držeći u rukama odluku od pečaćenju. 

U međuvremenu, novinarima su pokazana novoizgrađena vrata između uredskih prostorija direkcije Ars Aevija i izložbenog prostora, čime je trebalo biti onemogućeno djelatnicima da ulaze u prostore depoa. Kako je novinarima rekao Hadžiomerspahić, odlukom, koja mu nije uručena ali ju je vidio, direkciji Ars Aevija bilo je naloženo da u roku od 45 dana izmjesti umjetnine.  

No, u trenutku dok se Hadžiomerspahić obraćao novinarima, gospođi Somun je zazvonio telefon, nakon čega se ona udaljila sa lica mjesta. 

Kako nam je naknadno obrazložio Hadžiomerspahić, iz direkcije Skenderije joj je rečeno da se ne obraća novinarima i ne daje im nikakvo saopćenje. 

S obzirom da je u toku sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj su zastupnici SBB-a  inicirali diskusiju o deložaciji Ars Aevija, za pretpostaviti je da je do odgode deložacije došlo na liniji Vlada KS - Generalni direktor Skenederija. 

Za vrijeme pauze sjednice Skupštine, naime, održan je sastanak kojem su prisustvovali premijer Fikret Musić, generalni direktor KSC Skenderija Hajriz Bećirević, Ministar kulture KS Ivica Šarić i izvršna direktorica Ars Aevija Amila Ramović

Kako nam je Amila Ramović upravo potvrdila, sastanak će se nastaviti sutra, a za sada su evidentne tendencije svih strana da se ovaj problem konstruktivno riješi, što bi moglo rezultirati otvaranjem Ars Aevi Depota za posjetitelje, dok se ne izgradi Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu, na predviđenom mjestu pored Vilsonovog Šetališta.   

Vezano:
Dossier: Deložacija kolekecijeArs Aevi

Uskoro više detalja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak