Stogodišnjicu atentata finansirat će zemlje EU

Radiosarajevo.ba

U nezagrijanom prostoru Olimpijske dvorane Zetra (kojoj je nedavno, usljed neplaćanja, isključeno napajanje električnom energijom) održana je konferencija za novinare povodom obilježavanja još jedne obljetnice. 

Obilježavanje stogodišnjice Sarajevskog atentata i početka prvog svjetskog rata, a ujedno i tridesetogodišnjice 14. ZOI u Sarajevu, u glavni grad BiH mogle dovesti veliki broj stranih medija i turista, mišljenja je novi gradonačelnik Ivo Komšić, mada, kako kaže, grad neće baš puno uložiti u obnavljanje infrastrukture tim povodom.  

Glavni finansijeri niza događaja koji će 2014 godine odigrati ne samo u Sarajevu, već i u Banjoj Luci, Mostaru i drugim gradovima u BiH, bit će vlade evropskih država, a posebno Francuske i Njemačke. 

Na današnjoj konferenciji za novinare francuski ambasador Roland Gilles istakao je kako je vlada njegove države snažno politički motivisana da se uključi u obiježavanje 100 godina početka Prvog svjetskog rata. U ovoj svjetskoj katastrofi život je izgubilo deset miliona ljudi, od čega su 4 miliona bili Francuzi ili Nijemci. Glavni cilj je da se skretanjem pažnje na grad u kojem je započela ne samo pomenuta golgota, već i najstrašniji rat u Evropi, uputi svijetu poruka mira


Gilles je bio u pregovorima sa gradskim vlastima od juna 2012 godine, kada je inicirano formiranje fondacije Cueur de l'Europe (Srce Evrope) koja će biti izvršni nosilac posla. U februaru ove godine fondacija je i zvanično pokrenuta. Po riječima predsjednice UO Fondacije Jasmine Pašalić, otvoreni su za sve partnere koji će kandidirati svoje projekte. 

Iako će kulturni i sportski događaji obilježiti cijelu 2014 godinu, većinom će biti pozicionirani u sedmici od 21. do 28. juna. 

U tom periodu, kaže ambasador Gilles, održat će se koncerti povezani sa francuskim praznikom Fete de la Musique, debate iz oblasti historije u suradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH, te niz sportskih događaja, čiji će vrhunac predstavljati biciklistička utrka u kojoj će, pored domaćih biciklista, učestvovati i bivši pobjednici Tour de Francea. 

Ovim povodom završit će se i film radnog naslova Mostovi Sarajeva, u čiju izradu je uključeno 16 redatelja, među kojima J.L. Goddard i Aida Begić. Predviđa se da film svoju premijeru doživi na festivalu u Cannesu, te da bude prikazan na Sarajevo film festivalu. 

"Posljednjih mjeseci sam se sreo sa svim predstavnicima političke vlasti u BiH i od svih dobio podršku za organiziranje ovih događaja. Važno je da poruka mira krene iz Sarajeva", naglašava Gilles. 

Osim najavljenih događaja u organizaciji fondacije Coeur de l'Europe, u Sarajevu će 28. juna, na otvorenju obnovljene Vijećnice, svirati Bečka filharmonija. Ovaj događaj prenosit će se putem Evrovizijske razmjene, a snimat će ga Francuska televizija, ZDF i BHRT.  

Gradonačelnik Komšić se u ime građana zahvalio francuskom ambasadoru na njegovim zalaganjima povodom obljetnice. Smatra da je u tom smislu veoma važna reintegracijacija, koja podrazumijeva da će se, osim Sarajeva, u obilježavanje uključiti svi dijelovi BiH. Po njemu, prvi pokazatelj da je reintegracija moguća je da oko ovog projekta postoji jednodušnost svih političkih subjekata. 

"Ovo će biti i ekonomski značajno, jer je Sarajevo turistički poželjna destinacija" smatra Komšić, te ističe da će gradske vlasti raditi kako bi ponudili adekvatne programe ljudima koji žele doći. Na pitanje portala Radiosarajevo.ba da li ćemo tridesetogodišnjicu Olimpijade dočekati uz neki obnovljeni sportski objekat, Komšić je rekao da za tako nešto ne postoji izdvojen novac u budžetu. 

Međutim, obnovi jednog olimpijskog objekta pristupit će vlada Francuske u suradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, rekao je Gilles. On je potvrdio da je obnova Olimpijskog muzeja "u fazi pripreme". Tako će i vrijedna zbirka, privremeno izložena u prostorima Olimpijskog komiteta BiH u dvorani Zetra, biti vraćena u reprezentativno zdanje u ulici Petrakijina, devastirano usljed granatiranja tokom opsade Sarajeva. 

     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak