'Što te nema'... kafa za žrtve

Radiosarajevo.ba
'Što te nema'... kafa za žrtve

Fildžan i kafa kao simbol bosanskog gostoprimstva, dobrote i sabura, svoje su mjesto našli u instalaciji 'Što te nema'. 

 

Umjetnica Aida Šehović koja živi u New Yorku, zamislila je ovaj javni spomenik kao aktivnost koja se povodom svakog 11. jula odvija na gradskim ulicama i trgovima u gradovima svijeta. 

Danas će ova instalacija biti postavljena na najpoznatijem trgu u Istanbulu, na Taksimu.  

Ovaj živi spomenik sačinjen je od hiljade fildžana koje prikupljaju i doniraju bosanskohercegovačke porodice iz cijelog svijeta. U obrazloženju rada, umjetnica kaže kako je ovo "odgovor na jedan od najstrašnijih zločina počinjenih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata: planirano je i po planu ubijeno više od 8.000 muškaraca i djece muslimana u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici i okolnim mjestima u Bosni i Hercegovini u mjesecu julu 1995 godine.

Broj fildžana se stalno povećava, simbolično prateći broj pronađenih, identifikovanih i ukopanih žrtava koji je svake godine sve veći i veći. Prolaznici i posjetioci učestvuju u kreiranju ovog spomenika postavljajući fildžane na zemlju i sipajući u njih bosansku kafu tradicionalno pripremljenu na licu mjesta.

Opširnije o projektu čitajte ovdje


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak