U BiH najavljuju 40 stepeni i novi toplotni udar. Ovo su preporuke građanima kako da se zaštite

0
Radiosarajevo.ba
U BiH najavljuju 40 stepeni i novi toplotni udar. Ovo su preporuke građanima kako da se zaštite

U svjetlu očekivanih temperatura koje će prelaziti 40°C, važno je pridržavati se preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Velike vrućine i visoko UV zračenje predstavljaju opasnost za sve, posebno za ranjive grupe poput kroničnih bolesnika i male djece.

Zavod preporučuje izbjegavanje nepotrebnog izlaganja suncu te zadržavanje u zatvorenim, rashlađenim prostorima tokom najtoplijih dijelova dana.

U prepunoj gradskoj vijećnici: U Birminghamu odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

Ako nemate klimatizaciju kod kuće ili na poslu, preporučuje se boravak u klimatiziranim prostorima poput knjižara ili trgovina.

Aktivnosti na otvorenom treba ograničiti na jutarnje i večernje sate, izbjegavajući sunce od 10 do 18 sati.

Preporučuje se nošenje lagane, prozračne odjeće svijetlih boja te zaštita kože šeširom, sunčanim naočalama i kremom s visokim zaštitnim faktorom. Važno je povećati unos tekućine, izbjegavati alkohol i kofein te pratiti simptome sunčanice i toplotnog udara, detaljnije preporuke pogledajte OVDJE.

Hitno se oglasili meteorolozi: Izdali važno upozorenje za građane

Posebna pažnja treba posvetiti novorođenčadi, maloj djeci i starijim osobama, a nikad ne ostavljati djecu u zatvorenim automobilima. Također se preporučuje češće pranje ruku i konzumacija lako probavljive hrane.

Ljudima se savjetuje da izbjegavaju obavljanje fizičkih aktivnosti između 10 i 18 sati, koriste klimatizaciju u automobilima te budu oprezni pri uzimanju lijekova koji mogu povećati osjetljivost na sunce.

Meteorolozi su objavili vremensku prognozu za naredne dane, kada se očekuje 40 stepeni u Bosni i Hercegovini, koju možete pročitati na linku OVDJE i OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak